Gå rett til innhold

Peruker och vanliga frågor

Oavsett om orsaken är cancerbehandling, alopeci eller någon annan sjukdom kan det kännas otroligt jobbigt att tappa håret. De flesta kvinnor väljer i en sådan situation att skaffa peruk, och många kontaktar oss med sina bekymmer och frågor. Här har våra specialister besvarat några av de vanligaste frågorna vi brukar få.

Kan en peruk skada mitt hår?

Användning av peruk brukar normalt inte skada håret eller hämma hårväxten. Det är möjligt att det känns lite obehagligt om man är öm i hårbotten när håret växer ut. Det kan också vara lite fler utmaningar förenat med att få peruken att sitta om du har förhållandevis mycket hår. I dessa fall har vi andra lösningar som kanske kan passa bättre, men en peruk i sig kommer inte att skada eller hämma hårväxten.
 

Kommer peruken att flyga av huvudet om det blåser?

En specialist kan hjälpa dig att anpassa peruken så att den sitter bra. Det finns många sätt att fästa peruken på, till exempel med tejp eller clips, för att du ska kunna känna dig säker. En del av perukerna hos oss har dessutom en stark anti-glid-kant som gör att peruken suger sig fast.

Ser en peruk naturlig ut?

På senare tid har det skett en stor utveckling på perukområdet, och idag finns det ett brett utbud av peruker avsedda för olika ändamål. Väljer du peruker avsedda för medicinsk användning, är dessa väldigt naturtrogna. Är peruken dessutom gjord av äkta hår eller påkostade syntetiska fiber på ett tunt, fint bottenmaterial, är det omöjligt att se att du använder peruk. 

Kan jag tvätta min peruk?

Ja, alla peruker bör tvättas, beroende på hur ofta och hur mycket den används och vad för slags typ av peruk det är. En hårspecialist kan lära dig hur du tvättar och behandlar peruken på bästa sätt. Är du osäker är det bara att fråga igen.

Kan man tunna ut en peruk?

De flesta peruker behöver och skall anpassas efter kundens önskemål. Det är fullt möjligt att klippa och tunna ut en peruk, men detta bör göras av en specialist. Skulle man ha otur och göra fel, är det svårare att rätta till för en som saknar rätt kunskaper och erfarenhet. Det är stor skillnad på att klippa håret på en vanlig kund i frisörsalongen och en peruk.

Gör det något om min peruk blir våt?

Nej, peruken tar inte skada av att bli våt.

Hur ofta bör jag tvätta min peruk?

Detta beror på vilken typ av peruk det rör sig om samt på vilket sätt och hur ofta du använder peruken. När du köper peruk hos en specialist får du ingående utbildning på hur du ska behandla den så att du kan vara helt trygg i vetskapen om att den sitter bra och alltid ser snygg ut.

Hur tillverkas peruker?

Det finns många olika modeller som är designade på olika sätt. För det mesta tillverkas perukerna på fabriker i Kina eller Indonesien. Först tillverkas bottenmaterialet utifrån konkreta specifikationer. Beroende på budget, bottenmaterial, hårkvalitet och frisyr sys botten samman med remsor av hår. Detta görs antingen med symaskin eller för hand, där ett hårstrå i taget knyts fast i ett tunt material. Det syntetiska hår som används är ofta tillverkat i Japan, medan det äkta håret kommer från hela världen. På Apollo Hårcenter är vi så lyckligt lottade att vi kan använda fint hår som människor i Norge och Sverige har donerat till oss.

Hur sätter jag på en peruk?

Perukerna är utformade så att det är ganska självförklarande hur de ska sättas på huvudet. Men en tumfingerregel är att hårfästet börjar fyra fingersbredder från ögonbrynen. Saknar man ögonbryn går det som regel ändå se var de borde ha funnits.

Peruk 3
Parykker Og Ofte Stilte Spørsmål (1)