Gå rett til innhold

Barn och unga

En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden

Barn och unga kan uppleva håravfall helt eller delvis. Oavsett anledning kan barn få bra hjälp på Apollo Haircenter i Stockholm. Vi erbjuder ett stort urval av hårdelar och andra lösningar som kan bidra till att göra situationen kring att tappa håret mindre sorglig och betungande. I mer än 30 år har vi hjälpt barn och unga i sådana situationer. Men även om våra duktiga hårspecialister kan hjälpa till med specialanpassade hårdelar eller peruker så är det viktigaste att barnet får det stöd det behöver av familj och vänner i en tuff och krävande situation.

Håravfall hos barn och unga är oftast förknippat med sjukdomar och sjukdomsbehandling. Du kan läsa mer om olika orsaker till håravfall hos barn här.

En ung jente blåser såpebobler

I vilket skede av håravfall är barnet?

Om barnet är i ett tidigt skede av håravfall rekommenderar vi lösningar för att begynnande håravfall.

Begynnande håravfall

Om barnet har mer framträdande håravfall rekommenderar vi en hårdel som integreras med det hår barnet fortfarande har.

Barn och unga

Om allt, eller det mesta, av håret är borta är en peruk den bästa lösningen.

Peruk
Tenåringsjente med kort, mørkt hår smiler til seg selv i speilet

Peruk eller hårdel, det är samma sak

Vi använder termen peruk när vi pratar om en hårdel som täcker hela huvudet, därför är allt som skrivs om hårdelar i texterna lika relevant för någon som tappat allt hår.

Finns det stödprogram för barn och unga med håravfall?

Om håravfallet beror på sjukdom eller sjukdomsbehandling finns det bra ekonomiska stödsystem från regionen. Det finns olika bidrag i olika regioner, första kontakten är vårdcentralen. En del unga pojkar upplever håravfall redan i 16-års-åldern. I de flesta fall handlar det om genetiskt manligt håravfall då man oftast inte kan få bidrag, men det kan också orsakas av andra skäl som ger rätt till stöd från regionen.

Peruk som lösning för barn

Barn kommer ofta att behöva individuellt anpassade peruker. Urvalet av standardperuker som passar varje barn är ofta för litet. Barn har ett särskilt stort behov av en peruk som sitter bra för att kunna utföra normala fysiska aktiviteter. Ungdomar får i de flesta regioner mer i bidrag än vuxna. Våra hårspecialister hjälper till både med att tillpassa rätt peruk och med ta ut det ekonomiska stödet från regionen. Alla Apollo Haircenter erbjuder även standardperuker för barn, vissa finns i centren, andra går att beställa med snabb leverans. Du kan se ett litet urval av vårt sortiment i vår perukväljare.

En ung jente med ridehjelm og blond parykk smiler mot kamera
En ung jente med blond parykk sitter i en hage

Hårdel som lösning för barn

Vi använder begreppet hårdel när vi pratar om specialanpassade hårersättningar. Det innebär att vi designar delar med hår som passar de områden på huvudet där håret helt eller delvis saknas. Hårdelen är integrerad med barnets befintliga hår, så att det inte går att se att det är en hårersättning. En sådan lösning ger barnet större frihet och större trygghet i vardagen.

Barn och unga har unika önskemål och behov, därför skräddarsyr vi våra lösningar efter individen. För att hitta rätt lösning tar vi utgångspunkt i hur mycket hår barnet tappat och vilken typ av frisyr som önskas. Det finns många val att göra, därför är det viktigt att du kommer till en personlig konsultation på något av våra hårcenter.

Få ett naturligt resultat med en hårdel

Den önskade frisyren bestämmer hårlängd och form, vilken hårfärg barnet har, hårstrukturen (rakt hår, vågor eller lockar), samt hur mycket hår som behövs för att uppnå önskat resultat.

Det är viktigt att barnet inte upplever oönskad uppmärksamhet på grund av håravfallet. Därför bör en lösning väljas som matchar barnets naturliga hår. Vid behov kan våra hårspecialister även lägga till slingor och ändra hårdelarnas färgnyanser. Det viktigaste är att barnet får en naturlig frisyr som den blir nöjd med.

Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera
En ung jente med blond parykk laget av donorhår

Vad är en hårdel gjord av?

Vi använder olika typer av hår i våra hårdelar: äkta hår, olika typer av fiberhår och donatorhår från Skandinavien. Dessa har alla olika kvaliteter och egenskaper. Tillsammans med våra hårspecialister kan barnet välja den typ av hår som passar dem bäst. Oavsett vad som väljs är det viktigt att komma ihåg att en hårdel behöver regelbunden vård, styling och underhåll – precis som vanligt hår. För detta har vi i egen regi utvecklat specialprodukter som är anpassade till den lösning du väljer. Och du kommer att få en grundlig genomgång av våra hårspecialister i hur du kan ta hand om ditt hår hemma.

Hur stor är en hårdel?

Alla hårdelar från Apollo är specialgjorda. Det gör att vi kan erbjuda hårdelar i alla tänkbara storlekar och former. Storleken på hårdelen baseras på hur stor del av barnets huvud som behöver mer hår. Våra hårspecialister gör först en avgjutning av barnets huvud, och markerar det område som behöver hår. Passform och storlek används för tillverkning av hårdelarna, så att de sitter perfekt på barnet.

Många använder det vi kallar ett hårsystem. Det är en uppsättning av två eller flera identiska hårdel som används växelvis under loppet av ett år. Vilken frisyr, hårtyp, bottenmaterial och fästmetod som väljs avgörs ofta utifrån önskemål, livsstil och aktivitetsnivå. Sedan avgörs också hur många hårdelar som krävs för att behålla ett bra resultat under ett helt år.

En ung jente med lang blond parykk laget av norsk donorhår
Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera

Hur är hårdelarna fästa?

De flesta barn är väldigt aktiva. Det är därför viktigt att hårdelen sitter bra på huvudet och inte känns distraherande. Vi erbjuder olika fästmetoder och hittar därmed den metod som passar barnet bäst. Fästmetoderna är indelade i två huvudgrupper; permanent och flexibel.

De permanenta fästmetoderna inkluderar medicinsk bondning, helliming, links och mikropunkter. Det gör att hårdelarna sitter bra på barnets huvud, 24 timmar om dygnet.

De flexibla fästmetoderna inkluderar kabel, klämma och tejp. Det gör att hårdelen fortfarande sitter stadigt, men att barnet även kan ta av hårdelen efter önskemål, till exempel under natten.

Det är vanligt att kombinera flera fästmetoder. Oavsett vilken metod som väljs måste barnet komma till sitt lokala hårcenter för regelbundna klippningar, vård och efterbehandling.

Hur mycket kostar ett hårdel för barn?

Alla våra hårlösningar är skräddarsydda för varje enskilt barn. Priset för hårdelar för barn kommer därför att variera beroende på val av lösning, frisyr och antal hårdelar. Tyvärr kan vi inte ge ett prisförslag förrän barnet har varit på en konsultation på något av våra hårcenter. Observera att många unga har rätt till stöd från regionen för köp av peruker eller hårdelar.

Det är viktigt för oss att vi träffas för att lära känna barnet, den situation du befinner dig i och de önskemål du har – så att vi kan skräddarsy en lösning som är anpassad efter barnets behov.

Alla är välkomna till en icke-bindande och konfidentiell konsultation med oss. Där kan du och barnet också ställa de frågor ni kan ha om håravfall. Våra hårspecialister kommer med bra lösningar. Boka tid för konsultation redan idag.

Utforska våra kundberättelser

 

En ung jente med mørk parykk sitter på en gressplen