Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Håret kom aldrig tillbaka efter cancerbehandlingen

Ingunn hade alltid haft tunt hår, men det var cancerbehandlingen som verkligen tog knäcken på håret. Med specialtillverkade hårdelar kan hon fortsätta med sin aktiva livsstil.

Ingunn känner sig hemma på Apollo Hårcenter i Tromsø. Här finner den aktiva inredningsarkitekten frid. Ärftlig belastning, graviditeter och till slut cellgift satte sin prägel på hårkvaliteten, men hårersättning från Apollo Hårcenter fick henne att känna sig hel igen. Var sjätte vecka besöker hon hårcentret och tycker det är skönt att sätta sig i Randis stol.

Ingunns hår var normalt när hon var yngre, men blev märkbart tunnare när hon blev äldre och fick barn. Att det var en svaghet hon ärvt från mammas sida visste hon. Ingunn var nummer fyra i syskonskaran och kan bara komma minnas sin mamma med väldigt tunt hår och peruk. För Ingunn var det bröstcancerbehandlingen som verkligen ”tog knäcken” på håret. Hun hade testat peruk även före cancerdiagnosen men den kändes tung och såg onaturlig ut. Hos Randi på Apollo Hårcenter fick hon tips om att specialtillverkade hårdelar förmodligen skulle passa henne bättre.
– Med den här lösningen kan jag göra allt som förr. Simma, bada i havet, använda hjälm när jag cyklar, åka skidor, klättra. Det finns inget som hindrar. Jag är så nöjd!

Efter cellgiftsbehandlingen kom peruken åter till användning, för Ingunn var väldigt på det klara med att hon inte ville identifieras som cancersjuk och skallig. Men när håret växte tillbaka, ännu tunnare än tidigare, blev valet enkelt. Det fick bli hårdelar, och på Apollo Hårcenter kunde hon koppla av i avskärmad miljö, i trygg förvissning om att hon var i de bästa händer.
– Det känns väldigt bra att komma hit, det är som att komma hem. Randi är väldigt lugn och vi kan prata bra. Och eftersom man är ensam i sin avdelning kan man tala helt öppet, utan att någon annan ser dig utan hår.

Ingunn

Jag ser det inte som en modesak, utan för att något ska vara fulländat krävs det hår.

Estetik och kvinnlighet

Ingunn besöker Apollo Hårcenter runt var sjätte vecka för att byta hårdel, klippa och sköta håret. Med konstutbildning och jobb som inredningsarkitekt är det kanske inte oväntat att hon lägger vikt vid det estetiska. 
– Det är något med hår på huvudet som fulländar en person. Det har en formande effekt. Jag ser det inte som en modesak, utan för att något ska vara fulländat krävs det hår.

Kvinnors håravfall är tabubelagt och är, i likhet med en bröstcanceroperation, något som berör själva kvinnligheten. Ingunn menar att det handlar om förlust av könsidentitet. – Utan bröst och hår känner man sig ganska reducerad, snudd på devalverad som kvinna.

Någon att lita på

På fritiden ägnar sig Ingunn åt sitt stora intresse: klättring. Det började hon med när hon gick på konst- och hantverksskolan där det fanns en klättervägg.
– Det var så skönt att gå dit och tömma huvudet, rensa tankarna och uppleva bemästrandet. Det kräver bra samarbete att klättra, båda måste göra rätt saker och ta hand om varandra. Man bör klättra med folk man litar på.

Någon Ingunn verkligen litar på är Randi på Apollo Hårcenter. Specialtillverkade hårdelar, som de som Randi har hjälpt henne med, är något som Ingunn gärna vill rekommendera andra.
– Den största skillnaden är att jag numera inte är rädd för att folk sitter bakom mig och stirrar, och håret håller sig fint och friserat längre. Ja, och så blir jag lite varmare om huvudet. Alla norr om polcirkeln bör prova detta!

Ingunn klatrer opp en klatrevegg