Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Tiril (13): Jag tycker att det är ganska tufft att donera sitt hår 

Tiril är en sprudlande tonåring från Haugesund med en stor passion för djur.  – Jag har varit interesserad av hästar sedan jag var liten. Även om det är stora djur, är de väldigt snälla att hålla på med. Jag håller på med både hoppning och dressyr. 

Håravfallet började tidigt  

Tiril har  alopecia  och började tappa håret redan innan hon hade fyllt ett år. I första klass var hon nästan hårlös och i tredje klass tappade hon absolut allt hår. Flera gånger har hon upplevt att håret i perioder har kommit tillbaka lite, för att sedan bli tunnare igen. Tirils mor hade också  alopecia  som barn. 

 – Alopecia är en  autoimmun  sjukdom som liksom lever sitt eget liv. Plötsligt har man mycket hår och så har man ingenting. Folk är väldigt nyfikna och frågar mycket. Några frågar om  alopecia  är smittsamt, men det är det inte!    

Lösningen blev donationshår 

 – Jag har haft flera olika peruker, men nu har jag fått tillbaka en del av håret och använder en hårdel  som är fastsatt i mitt eget hår. Jag är väldigt glad för det håret jag har nu. Det är äkta hår från en norsk donator och känns så mjukt  och fint. Tiril har mött en tjej som har donerat bort sitt hår. Det gjorde intryck på henne.  – Jag tänker att det är ganska tufft att donera bort sitt hår. Det är väldigt snällt av dem. Om jag inte hade haft denna sjukdom, tror jag att jag skulle sparat mitt hår och donerat det till någon som behövde det!  

Tiril

Det är faktiskt några som frågar om  alopecia  är smittsamt 

Tiril med ridehjelm og blond parykk står foran en hest
Tirill har fått blond parykk laget av norsk donorhår