Gå rett til innhold

En frisk hårbotten ger dig vackrare hår

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Orsaken till hårproblemen kan bero på din hårbotten. Svaret er trikologi.

Håret är viktigt för det första intrycket och många av oss har problem på detta område som vi gärna skulle vilja komma åtgärda. Men vad hjälper egentligen? Det finns en mängd olika produkter och det kan vara svårt att välja det bästa resultatet.

– Det kan finnas många orsaker till att håret inte har det utseende man skulle önska. Stress, hormoner och kemiska behandlingar är bara några av de faktorer som påverkar håret. I många fall är det själva hårbotten som är orsaken till problemet. Fet hårbotten, mjäll eller andra underliggande orsaker påverkar hårkvaliteten. Vid egenbehandling med fel produkter kan detta ofta förvärra problemet. Det berättar Tor Verner Meyer på Apollo Hårcenter i Bergen som har ägnat sig åt trikologi i snart tio år.

Trikologi är läran om hår och hårbotten. På Apollo Hårcenter genomför man en grundlig analys av hår och hårbotten med en mikrokamera. Denna förstorar hårbotten 200 gånger och en trikolog kan då avslöja hårbottens nivåer av exempelvis fett, och oljor och baserat på detta skapa ett behandlingsprogram.

Rätt behandling

– Vårt huvudkoncept är individuell behandling av varje enskild kund och att alla ska få en ordentlig bedömning av vilket behandlingsprogram som passar bäst just för hens hår och hårbotten. Vi börjar alltid med ett samtal innan vi gör analysen för att kartlägga tillståndet i hårbotten. Med utgångspunkt från både samtalet och analysen använder vi vår erfarenhet och kompetens för att utforma ett individuellt anpassat behandlingsprogram. Det är viktigt att behandlingen är anpassat efter kundens behov och utgår från hens individuella önskemål om slutresultat, säger Tor Verner Meyer.

Hårbottensanalys med mikrokamera är ett viktigt hjälpmedel för att avgöra hur djupt problemet sitter och vad det faktiskt består av. Ofta har kunder behandlat sig själva mot mjäll. Få vet att mjäll ofta beror på fet hårbotten. Därmed har man felbehandlat problemet och istället förvärrat tillståndet.

Hårbottensanalys med mikrokamera är ett viktigt hjälpmedel för att avgöra hur djupt problemet sitter och vad det faktiskt består av. Ofta har kunder behandlat sig själva mot mjäll. Få vet att mjäll ofta beror på fet hårbotten. Därmed har man felbehandlat problemet och istället förvärrat tillståndet.

En kvinne får hodebunnsanalyse hos Apollo Hårsenter
En kvinne får hodebunnsbehandling hos Apollo Hårsenter

Mot håravfall


Apollo Hårcenter använder kombinationer av produkter ur sin Trikologi-serie för att skapa skräddarsydda behandlingar för varje enskild kund. Den första större behandlingen sker på hårcentret men kunden får även med sig produkter för användning hemma.

Många som tappar håret upplever detta som väldigt problematiskt. En del har en ärftlig disposition för håravfall och för dessa kan tyvärr inte Meyer säkert utlova några underverk. Men ofta kan orsaken ligga i hårbotten, något som avslöjas genom en grundlig analys. 

– Ett behandlingsprogram hos oss går över flera veckor och det är därför viktigt att man är motiverad och följer behandlingen noga. Under behandlingens lopp gör vi tar vi flera analyser för att bedöma det aktuella tillståndet, vilka förbättringar som har uppnåtts och om behandlingsprocessen bör justeras. Hos oss på Apollo Hårcenter är alla kunder lika viktiga, berättar Meyer.

Trikologi System