Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Julia (26): Livet stannar inte upp!

Som 16 åring upplevde Julia  Viita att vakna en morgon med ett hårlöst område på huvudet. Hudspecialisten menade att det inte låg någon sjukdom till grund för håravfallet, men att hon nog hade upplevt något traumatiskt för en tid sedan. 

Julia

Det är viktigt att prata om att vara annorlunda  och vi måste bli bättre på att acceptera att vi är olika. Jag vill visa unga tjejer att det finns många möjligheter även om man tappar håret. Våga vara dig själv!

Inom loppet av det kommande halvåret kom håret tillbaka. Hela åtta år skulle gå innan hon började tappa håret igen och denna gången över hela huvudet. Nu blev det fastslaget att hon har  alopecia  areata, en  autoimmun  hudsjukdom som resulterar i fläckvis håravfall. Håret började inte växa ut igen och Apollo Hårcenter blev kontaktat med en gång.  

Att plötsligt tappa håret, helt eller delvis, är något ingen är förberedd på. Behovet av information är stort och vägen fram till att acceptera att man kanske aldrig kommer få håret tillbaka kan vara lång. Hår är en stor del av vår yttre identitet och kanske speciellt för kvinnor är det att tappa håret dramatiskt. ”Det är en sorgeprocess man bara måste gå igenom” säger Julia och poängterar att  alopecia  först och främst bör ses som en estetisk sjukdom. ”Att tappa håret på grund av cancerbehandling är totalt sett mycket mer dramatiskt. Då ligger det en allvarlig och kanske livshotande sjukdom bakom håravfallet. Med  alopecia  är man lika frisk som dagen innan håret försvann.” För Julia blev inte  håravfallet något att skämmas över.  

Det är viktigt att bli tagen på allvar  

”Första gången jag var hos Apollo Hårcenter var jag bara fokuserad på att få peruk så fort som möjligt” ler Julia. ”När jag väl hade bestämt mig för att nu är det bara att gilla läget, var det snabbast att plocka ut en peruk från en av Apollo  Hårcenters kataloger.” Valet föll på en one size peruk av äkta hår som liknade det hår hon hade tidigare. Hos Apollo Hårcenter fick Julia all den hjälp hon behövde. Hon upplevde att hon blev tagen på allvar och att specialisterna var goda lyssnare och samtalspartners i processen hon gick igenom. Dessutom behövde hon lära sig allt om hur hon skulle sköta om och styla sitt nya hår.  

Det finns många möjligheter med specialsydda peruker  

Det är en tillvänjningsprocess att använda peruk. Inom loppet av det första halva året visade det sig att det första valet av peruk inte var det rätta för Julia. Hon upplevde att den var tung och att hon ofta fick spänningshuvudvärk mot slutet av dagen. Genom uppföljningen hos Apollo Hårcenter blev svårigheterna diskuterade och nya lösningar valda. Nu använder Julia varje dag en peruk som är specialsydd till henne. Den är gjord av både syntetiskt och äkta hår, något som hon är väldigt nöjd med eftersom den då känns lättare. ”Det är ingen som inte har blivit väldigt överraskad när jag berättar att jag använder peruk! Detta håret har verkligen blivit en del av mig nu.”   Julia har nu flera peruker att välja mellan om hon önskar variation. Som variation till två i olika mörka nyanser har hon en som är blond. Perukerna kan stylas på många olika sätt, och som Julia säger; det är mycket enklare att sätta upp håret när du kan ha det framför dig medans du håller på. Håret behöver hon heller inte tvätta så ofta och blir det väldigt varmt väder – ja då kan hon helt enkelt ta av sig hela håret. 

Julia skjuler hårtapet med en mørk parykk laget av norsk donorhår
Julia med spesialdesignet parykk fra Apollo Hårsenter
Julia, som har alopeci, skjuler hårtapet med en mørk parykk laget av norsk donorhår
Julia har mistet håret på grunn av hudsykdommen alopeci