Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Hege hittade drömperuken

Hege har lång erfarenhet av peruker. Ända sedan 16-årsåldern har hon provat på det mesta som funnits på marknaden. Men hon saknade en lösning som både såg naturlig ut och var skön. Nu har hon äntligen hittat den, på Apollo Hårcenter i Drammen, specialtillverkad för hennes huvud och med ett underbart hår från norska donatorer.

Tuffa ungdomsår

Håravfallet började i elvaårsåldern, och när Hege var 16 år hade hon tappat så mycket hår att något måste göras. Hennes första peruker var syntetiska, de både kliade och stacks. För en ung person som inte vill skilja sig från mängden blev det en extra belastning att de inte heller var särskilt naturtrogna. Även med peruker av äkta hår upplevde Hege att bottenmaterialen och utförandet hade stor betydelse för resultatet.
– Jag har upplevt att det är mycket som är obehagligt att ha på sig. Det stramar och klämmer och man får väldigt ont i huvudet. 

Hege sökte hjälp både genom vanliga hälsovården och alternativa behandlingar, men det skulle ta lång tid innan hon fick reda på orsaken till håravfallet – alopeci. En autoimmun sjukdom, som i Heges fall utvecklade sig på ett sådant sätt att hon med tiden förlorade allt hår på huvudet – alopecia totalis. 

När hon nu ser tillbaka inser hon hur stor betydelse håravfallet har haft i hennes liv och hur det har präglat henne som person. 
– Man blir väldigt färgad av uppväxt där man försöker vara osynlig och är tvungen att bygga upp en fasad. Man blir osäker och väljer bort saker, tackar nej, blir asocial, upplever mobbning, ångest och andra saker som följer i kölvattnet av att vara annorlunda.

Hege upplevde ofta att folk hon pratade med inte såg henne i ögonen utan stirrade på hennes huvud. Det var ingen trevlig upplevelse. Så är det som tur är inte längre. Hon har hittat en lösning som ingen lägger märke till så nu är hon inte längre orolig för var folk fäster blicken. 
– Du kan titta på mitt huvud, det gör inget, du ser det ändå inte! 

Hege

Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som har fått det här donerade håret!

Äntligen!

– Jag såg en annons för Apollo Hårcenter, läste om donerat hår på webbplatsen och bara måste gå dit för att få höra vad det var. Jag togs emot Ann Kristin, en otroligt snäll och duktig tjej. 

Specialisterna i Drammen lät specialtillverka peruker efter Heges huvudform, med skönt bottenmaterial och ljuvligt hår, från norska donatorer. 
– Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som har fått det här donerade håret. Det reflekterar ljuset på rätt sätt och har så naturliga schatteringar. Det ger håret ett otroligt vackert spel och liv. Nu känner jag mig som en helt vanlig kund hos frisören. Det har jag aldrig upplevt tidigare!

Heges jakt på den perfekta hårersättningen har varit lång. Genom att berätta sin historia hoppas hon kunna hjälpa andra så att de slipper gå den långa vägen. – Jag har alltid varit på jakt efter något bättre, och nu har jag äntligen hittat det! 

Hege fra Drammen med spesialtilpasset parykk
Hege med spesialtilpasset parykk av norsk donorhår