Gå rett til innhold

Håravfall drabbar kvinnor och män

Att tappa hår är helt normalt för kvinnor och män i alla åldrar. Många som lider av håravfall, antingen helt eller delvis, vill veta orsaken till detta och få hjälp att hitta en lösning. Mer hjälp än din vanliga frisör kan ge dig.

Även om alla inte plågas av håravfallet, betyder håret mycket för många. Håravfall upplevs ofta som ett stort problem och de flesta vill hitta en lösning. En del upplever oro, bristande självförtroende och sänkt livskvalitet till följd av håravfall. Då kan det vara bra att veta att det finns specialister som kan hjälpa.

En ung kvinne med mørk parykk og myke krøller smiler mot kamera
Ung mann med mellomblondt hår snakker i mobiltelefonen

Många upplever håravfall (alopeci)

Det är helt naturligt att tappa lite hår varje dag, men en tappar betydligt mer än andra och drabbas av vi kallar håravfall. Den medicinska termen för håravfall är alopeci. 75 % av alla män och 20 % av alla kvinnor i vår del av världen drabbas av detta.

Det håravfall man normalt ser hos väldigt många män, och i högre åldrar även hos kvinnor, kallas androgen alopeci. Hos 5 % börjar håravfallet före 20-årsåldern. Vid 60-årsåldern har 40 % av kvinnorna ett håravfall som upplevs kosmetiskt vanprydande. Den medicinska termen för håravfall är alopeci. Det håravfall man normalt ser hos väldigt många män, och i högre åldrar även hos kvinnor, kallas androgen alopeci. I vår världsdel drabbas 75 % av männen och 20 % av kvinnorna av androgen alopeci. Hos 5 % börjar håravfallet före 20-årsåldern. Vid 60-årsåldern är andelen kvinnor som har ett håravfall som upplevs kosmetiskt vanprydande 40 %. 

Tappar du hår?

Att tappa hår kan kännas tungt för både kvinnor och män. Du är varmt välkommen till en oförpliktigande konsultation på ditt närmaste Apollo Hårcenter.

Där får du träffa en engagerad, professionell och modemedveten hårspecialist som förstår din situation. Vi vet vad som kan göras och vilka lösningar som tillgodoser dina önskemål och behov. Vi har ett heltäckande utbud av specialdesignade hårsystem/hårdelar, bra anpassade peruker, samt hårbottenanalys och -behandling. Tillsammans tar vi reda på vad som är bäst för dig.

Hitta lösningar som passar dig:

Vad är en normal hårcykel?

Alla människor föds med ett specifikt antal hår (hårsäckar) i hårbotten. Dessa fortsätter att producera nytt hår under hela livet.

Hårstråets normala växtcykel varar från 2–5 år och det växer från hårroten med en normal hastighet på runt 1 cm i månaden eller runt 0,35 mm varje dag. Alla människor föds med ett specifikt antal hår (hårsäckar) i hårbotten. Dessa fortsätter att producera nytt hår under hela livet. Hårstrået växer från hårroten med en normal hastighet på runt 1 cm i månaden eller runt 0,35 mm varje dag. 

En kvinne med lang, mørk flette løfter en kettlebell over hodet
Tenåringsjente med kort, mørkt hår smiler til seg selv i speilet

Hur slippa håravfall?

Det är i utgångsläget inte mycket du kan göra för att undvika normalt håravfall (androgen alopeci).

Det bästa du dock kan göra för att reducera riskerna för håravfall är att leva ett normalt och sunt liv, där du ser till att ha god balans mellan jobb, familj, vänner och andra intressen

Hitta lösningar som passar dig:

Hur hantera håravfall?

Om du skulle drabbas av håravfall kanske du först och främst bör ta ställning till vilka slags känslor håravfallet väcker hos dig. Om du inte plågas av det eller upplever obehag av ditt håravfall finns det inget som hindrar att du klarar dig fint utan hår. Håravfallet i sig är inte farligt.

Att du mår bra är det som räknas. Det kan ändå vara klokt att gå till din husläkare och ta reda på orsaken till håravfallet och få svar på de frågor du kan tänkas ha kring detta

Silje poserer på stranden ikledd gul regnjakke og parykk med brune krøller
En mann med naturlig hårdel smiler mot kamera

Hur länge pågår håravfall?

Håravfall kan ofta vara övergående. Många som upplever håravfall får tillbaka håret utan behandling. Men inte alla. Det beror på vad som är orsaken.

Om du bara har några små hårlösa fläckar är chanserna goda att håret kommer att växa ut av sig själv. 4 av 5 personer med små fläckar orsakade av alopecia areata får full återväxt inom loppet av ett år. Håret börjar som regel växa ut igen efter tre månader.

Håret kan till att börja med ofta vara vitt eller tunt, innan det får tillbaka sin normala färg och grovlek. Om håravfallet är mer utbrett kan du fortfarande få tillbaka full återväxt, men ofta är det dessvärre inte så sannolikt. De flesta människor med alopecia areata har mer än en episod av håravfall under loppet av livet. Men oavsett hur långvarigt ditt håravfall är, är det möjligt att håret växer ut igen.

Hitta lösningar som passar dig:

När börjar håravfall?

De allra flesta män kommer förr eller senare att få androgen alopeci, som är den vanligaste formen av håravfall. Detta håravfall beror på en ärftligt bestämd, ökad känslighet för manliga könshormoner (androgener) och är helt normalt och ofarligt. Tidpunkten när processen har startar varierar kraftigt. Hos 5 % börjar håravfallet före 20-årsåldern.

I de allra flesta fall startar håravfallet i 20–30-årsåldern och följer ofta ett karaktäristiskt mönster. Hos kvinnor sker denna form av håravfall som regel i högre ålder. Först utvecklas höga vikar i tinnarna så att hårfästet får ett slags M-form. De hårstrån som finns kvar är ofta finare och växer inte lika snabbt som förr. Håret blir vartefter tunnare även överst på hjässan och till slut möts de två vikarna i hårfästet och bildar den karaktäristiska skalliga hjässan med en hästskoformad hårkrans runt huvudet.

Skala som viser hårtap hos kvinner

Är håravfall ärftligt?

Håravfall kan vara ärftligt och kallas då för androgen alopeci. Detta är helt ofarligt.

Den mest uppdaterade forskningen vi känner till tyder på att kvinnor ärver anlagen efter sin morfar och pojkar sin farfar. Men en kombination är nog det mest troliga (ref. Spencer Kobren och David Kingsley, författare till boken “The Hair Loss Cure”).

Medicinsk behandling mot håravfall

Håravfall är på det hela taget ett normalt fenomen. Det kommer därför alltid att finnas professionella diskussioner både om, och eventuellt hur, sådana tillstånd ska behandlas rent medicinskt.

Det finns olika behandlingar som i vissa fall kan vara till hjälp. I de allra flesta fall kommer den effekt en medicinsk behandling har på hårväxten försvinna så snart man slutar med den aktuella behandlingen.

 

När bör jag gå till läkaren med håravfall?

Är du rädd för att det beror på en allvarlig sjukdom så bör du gå till läkaren.

I och med att håravfall kan bero på en rad olika orsaker, börjar en utredning av det ofta hos din husläkare eller en hudläkare. 

En eldre kvinne med kort, mørkt hår og briller ser utover naturen

Hitta lösningar som passar dig:

Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera

Vad gör läkaren när jag söker hjälp för mitt håravfall?

En läkare eller hudläkare kommer normalt att se närmare på din sjukdomshistoria. Därigenom vill läkaren upptäcka möjliga orsaker till håravfallet.

Normalt kommer du att få frågor om var på huvudet du har håravfall, om det är högst upp på hjässan eller mer fläckvist och avgränsat. Vid misstanke om underliggande sjukdom kommer läkaren att genomföra en grundlig kroppsundersökning. 

Olika orsaker till håravfall

Det finns många olika orsaker till att folk får håravfall. Det finns en lång rad hudåkommor, sjukdomar och andra omständigheter som kan leda till håravfall för både kvinnor och män i alla åldrar, liksom även barn och ungdomar.

Sjukdomar som kronisk psykisk stress eller anorexia nevrosa, användning av läkemedel som cellgift, p-piller och kortisonpreparat, strålbehandling, långvariga infektionssjukdomar eller efter graviditet för att nämna några.

En mann med blondt hår stusser håret hos frisøren
En kvinne med rødbrun hårdel smiler mot kamera

Ärftligt håravfall och androgen alopeci

Det håravfall man normalt ser hos väldigt många män, och i högre åldrar även hos kvinnor, kallas med medicinsk terminologi androgen alopeci. Det kan finnas många olika orsaker till håravfall, men den vanligaste formen är androgen alopeci som orsaks av en genetisk disposition (arv).

Detta är ett mycket vanligt tillstånd som med tiden drabbar 75 % av alla män och 20 % av alla kvinnor. Hos 5 % börjar håravfallet före 20-årsåldern. Hos män syns djupare vikar och flint. Håravfallet hos kvinnor är mer diffust.

Håravfall till följd av hormonförändringar

Både hög och låg ämnesomsättning (hypotyreos), diabetes (typ 1 och 2) samt vitamin- och järnbrist eller tallium- och arsenikförgiftning kan orsaka håravfall. Ökade testosteronnivåer, som till exempel vid intag av anabola steroider, eller andra dopningspreparat, medför hormonförändringar som bland annat kan ge håravfall.

En eldre kvinne får håret stylet hos Apollo Hårsenter

Hitta lösningar som passar dig:

En hårdel festes på en kvinnelig kunde

Håravfall till följd av sjukdom och infektioner

Infektionssjukdomar som stör ämnesomsättningen, vissa autoimmuna sjukdomar och kroniska hudsjukdomar som psoriasis kan utgöra förklaringar på onormalt håravfall. Feber, stress och chock kan leda till att man tappar hår men detta är som regel tillfälligt. Vid misstanke om sjukdom bör du kontakta läkare.

Håravfall till följd av medicinering

Kemoterapi och annan cancerbehandling ger ofta håravfall. Strålbehandling kan i vissa fall förstöra hårsäckarna och medföra håravfall. Betablockerare, blodförtunnande mediciner och antidepressiva kan också orsaka håravfall.

En kvinne med lang, mørk parykk poserer mot en blå bakgrunn
Tenåringjente med blond parykk med store krøller ser mot kamera

Håravfall till följd av malnutrition

Undernäring, vitaminbrist (koppar, zink och järn) och blodbrist kan ge ökat håravfall. Näringsfattig kost och proteinbrist kan ha direkt inverkan på kroppens förmåga att producera hår. Anorexia nevrosa kan leda till håravfall till följd av undernäring.

Håravfall till följd av acne nekrotika

Acne nekrotika är en sällsynt ärrbildande alopeci som ger håravfall. Tillståndet kännetecknas av en så kallad nekrotiserande inflammation i hårrötterna. Nekros är en medicinsk beteckning på tidig cell- och vävnadsdöd. Ett annat namn på tillståndet är folliculitis nekrotika. Orsaken till acne nekrotika är hittills okänd men det finns flera teorier. En del tror att det är en reaktion på gula stafylokocker (Stafylococcus aureus) eller en svamp vid namn Malassezia furfura i huden.

Acne nekrotika börjar ofta hos unga vuxna och ger klåda och smärtsamma finnar i hårbotten. Dessa kulor och finnar har ofta en central krater och en överliggande skorpa. En sådan inflammation drabbar framförallt den främre delen och sidan av hårbotten. Med tiden kan inflammationen ge nekros. Utan behandling blir ofta resultatet ett nedsjunket ärr i hårbotten med åtföljande håravfall.

Diagnosen acne nekrotika ställs av hudläkare efter en noggrann genomgång av sjukdomshistorien och en undersökning av hårbotten.

En ung mann med moderne hårsveis og rød skinnjakke

Hitta lösningar som passar dig:

En mann med mellomblondt hår og grønn allværsjakke fester et fiskesnøre

Ärrbildande håravfall

Ärrbildande håravfall är en grupp av flera sjukdomar som ger håravfall och ärr i hårbotten. På fackspråk omtalas denna grupp även som cicatriciell alopeci.

Det är rad olika sjukdomar som kan ge ärr och håravfall. Gemensamt för dem alla är en håravfallsprocess i huden som drabbar hårstråna. Tillståndet kan ge ärr och permanent håravfall. Man klassificerar sjukdomarna i denna grupp baserat på vilken typ av celler som ses under mikroskopet på ett hudprov efter de så kallade NAHRS-kriterierna. De främsta sjukdomarna i gruppen är:

 • Lichen planopilaris
 • Lupus
 • Graham little syndrom
 • Frontal fibroserende alopeci
 • Pseudopelad
 • Alopecia mucinosa
 • Central centrifugal cicatricial alopecia
 • Keratosis follikularis spinulosa decalvans
 • Follikulitis dekalvans
 • Perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens
 • Acne keloidalis
 • Acne nekrotika
 • Erosiv pustular dermatose

Diagnosen måste ställas av hudläkare efter genomgång av sjukdomshistorien och en undersökning av hårbotten. Även i de bästa händer kan det vara knepigt att säkert klassificera dessa sjukdomar. För att försöka ringa in orsaken med större säkerhet tas ofta en eller flera hudprov som undersöks under ett mikroskop (biopsi). Detta ger ofta en indikation på typ av typ av inflammation och orsak. Ofta tas även prover för att upptäcka svampinfektioner och bakterier.

Behandling av denna typ ärrbilande håravfall måste bedömas individuellt av läkare och är beroende av orsak, förändringar i hårbotten och utbredning. Målet med behandlingen är att stoppa den ärrbildande inflammationsprocessen.

Hitta lösningar som passar dig:

Håravfall till följd av central centrifugal cicatricial alopecia

Diagnosen måste ställas av hudläkare efter genomgång av sjukdomshistorien och en undersökning av hårbotten. Även i de bästa händer kan det vara knepigt att säkert klassificera dessa sjukdomar. För att försöka ringa in orsaken med större säkerhet tas ofta en eller flera hudprov som undersöks under ett mikroskop (biopsi). Detta ger ofta en indikation på typ av typ av inflammation och orsak. Ofta tas även prover för att upptäcka svampinfektioner och bakterier.

Behandling av denna typ ärrbilande håravfall måste bedömas individuellt av läkare och är beroende av orsak, förändringar i hårbotten och utbredning. Målet med behandlingen är att stoppa den ärrbildande inflammationsprocessen.

En ung jente blåser såpebobler
En mann med svarte krøller og denimjakke ser på mobiltelefonen sin

Håravfall till följd av dissecting cellulitis

Dissecting cellulitis är en sällsynt sjukdom som kännetecknas av uppkomst finnar och varbölder i hårbotten. Tillståndet kallas även perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens. I vissa fall kan man få ärrbildning och håravfall.

Dissecting cellulitis är särskilt vanligt hos personer med afroamerikansk bakgrund. Män i åldern mellan 20–40 år är extra utsatta. Sjukdomen kan även drabba kvinnor. Patienter med dessa besvär löper också risk för att få finnar och inflammerade svettkörtlar.  Den exakta orsaken är hittills inte helt känd. Man tror att huvudproblemet är en blockad i håröppningarna, med sekundär inflammation och infektion.

Dissecting cellulitis ger ofta relativt karaktäristiska förändringar i hårbotten. Det börjar som regel med acneliknande förändringar i bakre delen av hårbotten.  Efter hand utvecklar detta sig vidare till att bilda varbölder (abscesser) . Tillståndet kan vare smärtfyllt. Med tiden kan det bildas större ”kratrar” och ärr. Enstaka utvecklar förtjockade och keloida ärr. Tillståndet är som regel kroniskt.

Diagnosen ställs av hudläkare efter genomgång av sjukdomshistorien och en undersökning av hårbotten.  Ett hudprov kan tas för att utesluta andra orsaker till ärrbildande håravfall.

Hitta lösningar som passar dig:

Håravfall till följd frontal fibrotiserande alopecia

Frontal fibrotiserande alopecia är en ovanlig och ärrbildande hudsjukdom som ger håravfall. Sjukdomen är också känd som ”Postmenopausal frontal fibrosing alopecia” och drabbar särskilt kvinnor över 40 år.

Denna hudsjukdom drabbar främre delen av hårbotten och ses som ett bandformat område med håravfall. Över tid kan det utvecklas och drabba hårstråna vid tinningarna och sidorna av huvudet. Vid en undersökning av huden ser man ofta en reducerad mängd hår, högre hårfäste och rodnad runt hårsäckens öppning. Sjukdomen ger ofta klåda. Området som drabbas varierar i storlek från bara en liten fläck till flera centimeter.  Graden av inflammation och ärr varierar, men är som regel inte väldigt stort. Det finns några få rapporter där sjukdomen också drabbar ögonbrynen.

Kvinne med mørk, kortklipt parykk ser mot kamera
En kvinne med blondt hår og briller smiler mot kamera

Håravfall till följd av Graham little syndrom

Graham little syndrom är en ovanlig hudsjukdom som drabbar hårbotten. Det betraktas av några som ett eget tillstånd, medan andra ser det i spektrumet av lichen ruber.

De vanligaste symptomen är ärrbildande håravfall i hårbotten, håravfall i armhålorna och underlivet samt utveckling av hårda utväxter (follikuära papler) runt hårstråna på kroppen. Det finns också några få rapporter där sjukdomen har påverkat ansiktshår och ögonbrynen.

Diagnosen ställs av hudläkare vid en undersökning av huden och genomgång av sjukdomshistorien.

Håravfall till följd av lichen ruber

Lichen ruber är en ärrbildande hudsjukdom som drabbar hårbotten. Den kan ge områden med håravfall (alopeci) och permanenta ärrförändringar. Tillståndet är relaterat till lichen ruber.

Lichen ruber är en ärrbildande hudsjukdom som drabbar hårbotten. Den betraktas som en ärrbildande variant av lichen planus som drabbar hårbotten.  Lichen ruber drabbar behårade områden där sjukdomen orsakar inflammation, håravfall och ärrbildning. Den exakta orsaken till sjukdomen är hittills inte känd. Immunförsvaret medverkar till sjukdomen.

Lichen ruber kan förekomma hos båda könen och i alla åldrar. Sjukdomen är vanligast hos kvinnor mellan 30–50 år.

Lichen ruber ses som röda små kulor (papler) runt hårsäcken i hårbotten. I vissa fall kan det bildas utslag. Det blir ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd runt hårsäckarna som med tiden kan ge håravfall och ärrbildning. Sjukdomen drabbar särskilt den centrala delen av hårbotten.  Hos vissa personer påverkas hela hårbotten.  Vanligaste symptomen är klåda och kronisk irritation.

Diagnosen kan vara svår att ställa. Man måste skilja förändringarna från andra ärrbildande typer av alopeci. Hudläkaren tar ofta ett hudprov som kan bidra till att bekräfta sjukdomen. Det är viktigt att skilja lichen ruber från lupus, pseudopelade och frontal fibrotiserande alopecia.

En ung mann med moderne hårsveis lener seg ut av et bilvindu
En kvinne med kortklipt, brunt hår poserer på en klatrevegg

Håravfall till följd av piedra

Piedra är en svampinfektion i håret som vanligtvis ger få symptom. Det kan bildas som små kulor och ske strukturförändringar hos infekterade hårstrån. Orsaken till Piedra är vanligtvis en infektion av svampen Trichomycosis nodularis. Andra infektioner inkluderar svampen P. Hortae och Trichosporon ovoides. Sjukdomen kan smitta från person till person.

Det finns två huvudtyper av piedera – svart och vit. Svart piedra är speciellt vanligt i varmare klimat, som i tropikerna. Sjukdomen kännetecknas av svarta hårda kulor i hårbotten. Svart piedra drabbar särskilt hårbotten, skägget och håren i underlivet. Vit piedra orsakas av en annan typ av svamp och ger vita kulor i hårbotten.

Det är viktigt att låta din husläkare ta reda på orsaken till håravfallet och få svar på de frågor du kan tänkas ha kring detta.

Hitta lösningar som passar dig:

Håravfall till följd av pityriasis amiantacia

Det börjar som regel med hårbotten börjar fjälla kraftigt. Hårflagor följer hårstråna, är ofta tjocka och kan vara många. Det är vanligtvis relativt lite klåda och infektion i huden. Orsaken till pityriasis amiantacia är ännu inte känd, men det finns flera teorier om att sjukdomen är en del av  seborroiskt eksem, psoriasis eller beror på svampen Malazzasia furfura. 
 

Det är viktigt att låta din husläkare ta reda på orsaken till håravfallet och få svar på de frågor du kan tänkas ha kring detta.

En mann med grått hår og blå hettegenser styrer en motorbåt
Hege fra Drammen med spesialtilpasset parykk

Håravfall till följd av pseudopelade

Pseudopelade är en sällsynt orsak till permanent och ärrbildande håravfall. Sjukdomen ger fläckvist håravfall i hårbotten. Det tar sig form av hårlösa och hudfärgade fläckar. Fläckarna har ofta sträv hud och en liten utväxt runt hårsäckens öppning (follikulär hyperkeratos). Med tiden kan dessa fläckar växa ihop och bilda större hårlösa områden. Ärrbildningen är ofta inte så uttalad, men man kan få små gropar runt de drabbade hårstråna (atrofi).  Lätt klåda är vanligt.

Orsaken till pseudopelade är ännu inte okänd, men man tror att det en slags autoimmun process. Diagnosen kan vara svår att skilja från andra tillstånd som orsakar håravfall. Diagnosen pseudopelade ställs av hudläkare efter en noggrann genomgång av sjukdomshistorien och undersökning av hårbotten. Vid sådana undersökningar tas ofta ett hudprov.

 

Håravfall till följd av trichomycosis axillaries

Trichomycosis axillaries är en ytlig bakteriell infektion i håren. Infektionen kan drabba hår under armarna och i underlivet. Symptomen är som regel att infekterade hårstrån får små mörka eller röda kulor som fäster sig på den yttre delen. Många upptäcker inte själva tecknen på infektionen. Med tiden kan svetten bli rödfärgad vilket missfärgar sängkläder och kliar. Bakterien kan också avge en stark lukt.

Trichomycosis axillaries orsakas av corynebakterier Att raka bort håret råder bot på problemen direkt. Efter närmare överenskommelse med läkare kan antibiotika övervägas som alternativ. Det finns lösningar och antibakteriella tvålar som kan förhindra en ny infektion. 

 

En kvinne med blond, tilpasset hårdel ser direkte mot kamera

Hitta lösningar som passar dig:

Kristian Historie 3

Håravfall till följd trichotillomani – utryckande av hår

En del människor har lagt sig till med ovanan att rycka ut sina egna hårstrån utan att det föreligger vare sig någon hudsjukdom eller psykiska besvär.  Även om det finns olika behandlingsmöjligheter, är det inte alltid så lätt att göra sig kvitt denna ovana.  De vanligaste symptomen vid dessa tillfällen är fläckvis håravfall på en i övrigt frisk hårbotten. Diagnosen måste skiljas från alopecia areata.  Behandling kan vara svår då patienten själv måste inse ovanan och ändra sitt beteende. 

Definitionen på trichotillomani (utryckande av hår) som används av läkare i Norge, är som följer (ICD-10): "Diagnos kännetecknad vid märkbart håravfall till följd av upprepad bristande kontroll av impulsen till att rycka ut hår. Ryckningen är vanligtvis förenat med ökad spänning före och lättnad eller tillfredsställelse efter handlingen. Denna diagnos ska inte användas om det på förhand föreligger hudproblem, eller om utryckandet av håret är en följd av tvångsföreställningar eller hallucinationer." Trichotillomani räknas som ett tillstånd av brist på impulskontroll, i linje med pyromani, kleptomani och spelmissbruk.

Utryckande av hår är vanligare än många tror. En studie bland studenter i USA visade att ca 2 %, eller 1 på 50 kan sägas ha en dylik diagnos. Tillståndet är vanligare hos kvinnor. En annan studie gällande USA har pekat på en utbredning på 1,5 % hos män och 3,5 % hos kvinnor (för att drabbats av sjukdomen en eller flera gånger i livet).

Den genomsnittliga hårryckaren börjar i tolvårsåldern, men barn så unga som ett år och vuxna på hela 70 år har också registrerats. Hittills finns inga svenska siffror.

I och med att det har sjukdomen har uppmärksammats väldigt lite är det dessvärre många som inte får behandling. Skamkänslor över ovanan är ofta framträdande hos dem som söker behandling för den.

Sjukdomen kännetecknas med ett oemotståndligt behov av att rycka ut de egna hårstråna. En del rycker ut ögonfransar, andra rycker från hårbotten eller området runt könsorganen. Andra kan rycka hår från var som helst på kroppen. Utryckandet av hår är så regelbunden eller omfattande att man får synliga hårlösa fläckar. Tillståndet kallas också för tvångspräglat utryckande av hår. Den förekommer ofta i perioder eller är knuten till vissa aktiviteter.

Det kan gå månader mellan episoderna av trichotillomani. För vissa manifesterar sig problemet först när de blir stressade, medan andra får problem med att kontrollera impulserna när de koppar av framför tv:n eller med en bok. En del, särskilt barn, kan också rycka hårstrån från andra eller från gosedjur. Det är heller inte ovanligt att äta/svälja de hår som rycks.

Nagelbitning, gnagning och ett beteende där man kliar sig ofta ses ofta i samband med trichotillomani. Enstaka psykiatriska besvär som ångest och depression är också ofta förknippat med sjukdomen. Psykisk oro tycks nästan alltid att förkomma vid tillståndet.

Ibland krävs det att en specialist gör en bedömning och noga studerar de hårlösa områdena för att säkerställa att det inte rör sig om någon en annan sjukdom orsakar beteendet. Alla andra sjukdomar måste uteslutas innan diagnosen trichotillomani kan ställas

Det är som regel lättare att få barn än vuxna att sluta med ovanan. Det finns en rad behandlingar och olika metoder har olika grad av effekt på den enskilda patienten. Det är därför viktigt att rätt typ av behandling erbjuds.

Vid användning av kognitiva och inlärningspsykologiska tekniker lägger man stor vikt vid när och varför man börjar rycka ut hårstrån. Genom kunskap om orsaken till beteendet ska man lära att kontrollera det. En variant är att plåstra fingrarna i situationer där man annars skulle rycka hår. Andra försöker undvika situationer som de vet leder till beteendet.
Det finns också olika typer medicinsk behandling och ett fåtal självhjälpsgrupper där man kan träffa andra med samma problem. Då detta är ett problem det inte pratas mycket om är antalet självhjälpsgrupper fortfarande begränsat, men genom att ta kontakt med till exempel den engelskspråkiga webbplatsen www.stoppulling.com, kan man få god hjälp!

Hitta lösningar som passar dig: