Gå rett til innhold

Historie

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Det borde inte vara tabu att prata om hårersättning

Trine Irén var 14 år när hon började att tappa håret – utan att hon visste orsaken. Innan dess var hon stolt över sitt långa, tjocka och blonda hår.

Att hårbotten syntes så tydligt förde med sig att hon började dölja sig med olika huvudbonader – även på sommaren.  Den sköra självkänslan dolde hon bakom en rappkäftad attityd. – Jag kände mig fångad i den där luvan jag alltid bar. Det är väldigt tabu att prata om håravfall som ung kvinna. Jag tyckte och kände det som om folk snackade bakom min rygg, säger enbarnsmamman.

Först i fjol fick Trine Irén veta att hon högst sannolikt led av hudsjukdomen Alopecia, och därmed förändrades allt. – Det var då jag insåg hur viktigt håret var för mig, och hur mycket håravfallet hade präglat mig. Jag övervägde hårtransplantation, men det var innan jag fick reda på att jag kunde börja att använda hårdel, säger hon. 31-åringen tycker att det är synd att inte fler vet om den här lösningen. – Man ska inte skämmas över det. När man ser hur många som låter sig fettsugas, eller sprutar in silikon på olika ställen, så tycker jag inte det ska vara tabu att prata om håret, säger hon.

Trine Irén märkte snabbt att självkänslan blev mycket bättre när hon fick tillbaka det långa håret hon hade haft i sin ungdom. – Jag hade ju gått halva livet utan hår, så det tog lite tid att vänja sig vid det, men att kunna stå framför spegeln och borsta håret, fläta, och fixa det var en helt fantastisk känsla. Jag blev den tjejen jag alltid har känt att jag har varit, medger hon, och erkänner att hon njuter av alla komplimangerna. – Speciellt de jag får från min sambo och min dotter. Hon säger att jag har blivit så fin i håret, ler Trine Irén.

Trine Irén

Man ska inte skämmas över det. När man ser hur många som låter sig fettsugas, eller sprutar in silikon på olika ställen, så tycker jag inte det ska vara tabu att prata om håret!

Trine Iren med moderne blond parykk fra Apollo Hårsenter