Gå rett til innhold

Begynnande håravfall

En ung mann med tatoveringer på armene vasker håret sitt med sjampo En ung mann med tatoveringer på armene vasker håret sitt med sjampo En ung mann med tatoveringer på armene vasker håret sitt med sjampo

Känner du att ditt hår blivit tunnare? Att tappa hår är helt normalt för både män och kvinnor. Men vissa tappar håret tidigare än andra, och vissa tappar mer hår än andra. Här hittar du goda råd och lösningar för dig som upplever begynnande håravfall, och kanske har nått ett av de tidiga stadierna av håravfall.

Hos oss möter du hårspecialister som kan hjälpa dig som upplever håravfall, oavsett om det är i ett tidigt skede eller långt framskridet. Det finns många olika orsaker till håravfall, på denna sida kan du läsa om lösningar för den första fasen av håravfall.

Apollo hårsenter-logo i brun
Mann Kvinne

Är alla former av håravfall permanenta?

Det är viktigt att notera att inte alla former av håravfall är permanenta. Håravfall kan uppstå av många anledningar. En fet eller torr hårbotten kan förhindra hårväxt och upplevas som håravfall. Många kvinnor upplever till exempel håravfall i samband med förlossning och amning. Det är också vanligt att uppleva ökat håravfall efter stressiga perioder eller andra stora påfrestningar i livet. I sådana fall är håravfallet vanligtvis tillfälligt. Även om det kan verka skrämmande där och då, kommer de allra flesta att upptäcka att hårväxten återgår till det normala när vardagen stabiliseras igen.

För dig som upplever begynnande håravfall rekommenderar vi förebyggande behandling som kan hjälpa till att stoppa eller "bromsa" håravfall. Förebyggande behandling som fokuserar på hårbotten är särskilt viktig. När en hårsäck är död kan den inte återupplivas.

Trikologi - behandling för begynnande håravfall

Ofta ligger problemet i själva hårbotten: Fet hårbotten, mjäll och andra orsaker kan ha en negativ inverkan på både hårväxt och hårkvalitet. Med Trikologi System hårbottenbehandling får du på något av våra hårcenter ett dermatologiskt behandlingsprogram utformat för dig som är i ett tidigt skede av håravfall. Trikologibehandlingen är väldigt behaglig och många beskriver den nästan som en spabehandling för hårbotten.

Våra hårspecialister, som är utbildade inom trikologi, gör en grundlig hårbottenanalys för att ta reda på om orsaken till ditt håravfall ligger i hårbotten. Detta ger oss en bra grund för att skräddarsy det bästa behandlingsprogrammet med Trikologi-produkter för dig. Alla våra Trikologi-produkter innehåller rena och naturliga ingredienser.

Hårbottenbehandling

En kvinnes hodebunn blir scannet før trikologibehandling
En mann bruker Toppik-pulver i hodebunnen

Dölj tidigt håravfall med Toppik

Vill du dölja det begynnande håravfallet rekommenderar vi de kosmetiska produkterna från Toppik. Dessa är hårbyggande fiberprodukter gjorda av pulveriserat keratin som omedelbart får håret att se fylligare ut. Toppiks produkter passar både kvinnor och män som vill dölja tidigt håravfall – eller som vill uppnå illusionen av tjockare hår.

Toppik

Hur utvecklas håravfall hos män?

Det finns många orsaker till håravfall hos män, men de vanligaste orsakerna är ärftligt håravfall, manliga könshormoner eller sjukdomar.

De flesta män kommer att uppleva androgen alopeci, som är den vanligaste formen av håravfall, under sin livstid. Detta beror på en genetiskt ökad känslighet för manliga könshormoner (androgener), och är helt normalt. De flesta män upplever håravfall från omkring 20-30 års ålder, men runt 5% av männen upplever att det börjar tidigare än så.

Det vanligaste mönstret av håravfall hos män kännetecknas av att tinningarna blir allt högre, så att hårfästet får en M-form. Sedan blir håret tunt på toppen av huvudet. Slutligen går de två vikande hårfästena samman för att bilda den karakteristiska månformade tunna området och en hästskoformad hårkrans runt huvudet.

Håravfall män

Portrett av en mann som sitter på en motorsykkel
En eldre kvinne med brunt hår smiler mot kamera

Hur utvecklas håravfall hos kvinnor?

Håravfall hos kvinnor kan bero på många olika orsaker, men androgen alopeci är den vanligaste. Detta händer ofta runt klimakteriet, och så många som 40-50% av kvinnor över 50 upplever detta.

Kvinnligt håravfall skiljer sig ofta från vad män upplever. Hos kvinnor uppstår håravfall oftast mitt på huvudet. Det främre hårfästet är vanligtvis skonat. Kvinnor som upplever detta kommer att märka att deras hår blir mycket tunnare, men i väldigt få fall leder det till fullständig skallighet.

Kvinnor med den autoimmuna sjukdomen alopecia areata kan komma att uppleva fläckvis eller fullständigt håravfall. Sammantaget finns det många olika orsaker och dessa orsaker kan göra att håravfallet kan ske på olika sätt.

Håravfall kvinnor

Behandlingar för begynnande håravfall

Här kan du lära dig mer om våra lösningar för att begynnande håravfall.

Hårbottenbehandling

Om håravfallet har nått nivå 3b eller högre rekommenderar vi en hårdel.

Kvinnor

Om allt eller det mesta av håret är borta rekommenderar vi en specialgjord peruk.

Peruk för kvinnor

Vill du ha mer hår?

På Apollo Haircenter möter du professionellt utbildade frisörer med specialkompetens inom hår- och hårbottenproblem.

Konsultation

En hårdel festes på en kvinnelig kunde