Gå rett til innhold

Håravfall kvinnor

Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret Kvinne med mørkblondt hår som rufser seg i håret

Många kvinnor drabbas av håravfall. Det är helt naturligt att tappa lite hår varje dag, men en del tappar avsevärt mer hår än andra. För vissa kvinnor börjar det redan tidigt i livet. De flesta kvinnor tycker att det är väldigt jobbigt att tappa håret.

Det sägs ofta att håret är kvinnans vackraste prydnad och därför kan det vara extra dramatiskt för en kvinna att tappa håret, temporärt eller permanent. I sådana situationer upplever många att det känns som att förlora en del av sin identitet och självkänsla eftersom utseendet förändras avsevärt. Många utvecklar en sorgereaktion kopplad till förlusten av håret och vill ha både kunskap om orsak till den och hjälp att få tillbaka håret.

Orsaker till håravfall hos kvinnor

Det finns flera orsaker till håravfall hos kvinnor. Håravfall hos en kvinna kallas på fackspråk för androgen alopeci. Alla kvinnor kan drabbas av detta. Problemet är vanligast efter klimakteriet. Det är inte ovanligt att man under en viss period i livet upplever ökat håravfall. Hos många kan detta utlösa stor psykologisk stress och depression.

Hela 40–50 % av kvinnorna över 50 år har en tendens till håravfall. Hormonförändringar i kroppen, gener, alopeci, sjukdomsbehandling eller ålder kan vara några av orsakerna till håravfall hos kvinnor. Hos en del kvinnor är håravfallet temporärt, hos andra kan det dessvärre bli permanent. Under perioder med hög stress och för lite sömn kan man uppleva att man tappar mer hår än normalt. Om håret inte kommer tillbaka efter ett tag kan det ligga mer komplexa bakomliggande orsaker eller vara ett tecken på sjukdom. Vid misstanke om sjukdom bör man kontakta läkare.

Bedöms håravfallet vara mer kan hudläkaren vilja ta hormonprover. Hos yngre kvinnor kommer man även att bedöma sjukdomar som exempelvis polycystiskt ovariesyndrom. Vid diffust håravfall testas man även för järnbrist, diabetes och ämnesomsättningsproblem. 

Lösningar

En kvinne med rødt hår klippet i en tøff frisyre
Silje poserer på stranden ikledd gul regnjakke og parykk med brune krøller

Håravfall kvinna: androgen alopeci

Androgen alopeci och håravfall hos kvinnor har en starkt ärftlig komponent med disposition för ökad känslighet för androgenhormoner. Detta är den vanligaste typen av håravfall hos män, men ses även hos kvinnor, ofta som diffust håravfall kring mittlinjen uppe på huvudet. Det är flera gener som medverkar till detta. Dessa gener kan ärvas från båda föräldrarna. De exakta bakomliggande mekanismerna är inte helt kända, men både förändringar testosteron och östrogen kan vara bidragande.

Lösningar

Håravfall kvinna: graviditet, stress, feber och chock

Telogent håravfall (effluvium) har orsaker som graviditet, stress, feber och chock och kan medföra diffust håravfall. I dessa fall kommer håret oftast tillbaka.

Lösningar

En kvinne med lang, mørk parykk poserer på en strand i regnet
En eldre kvinne med grått hår smiler mot kamera

Håravfall kvinna: hormonella förändringar

Vissa kvinnor tappar onormalt mycket hår på grund av hormonförändringar efter förlossning eller vid användning av p-piller. Hormontillskott för kvinnor i klimakteriet kan också påverka hårväxten.

Både hög och låg ämnesomsättning (hypotyreos), diabetes (typ 1 och 2) samt vitamin- och järnbrist eller tallium- och arsenikförgiftning kan orsaka håravfall. Ökade testosteronnivåer, som till exempel vid intag av anabola steroider, eller andra dopningspreparat, medför hormonförändringar som bland annat kan ge håravfall.

Lösningar

Håravfall kvinna: efter förlossning och vid amning

En del kvinnor upplever att de tappar mycket hår efter förlossningen och oroar sig för att detta beror på amningen. Det gör det inte. Håravfall efter förlossningen beror på hormonförändringar och sker oavsett om man ammar eller ej.

Det är väldigt vanligt att kvinnor får tjockare hår under graviditeten och ofta upplever gravida att håret ser vackrare ut. Förändringarna beror på hormoner som gör att man tappar mindre hår än vanligt under graviditeten.

Ungefär tre månader efter förlossningen leder hormonförändringarna till att håret återgår till det normala igen. Då fäller du det hår du inte tappade under graviditeten. Eftersom detta sker utöver det normala håravfallet, kan det upplevas som att man tappar väldigt mycket hår. Håravfallet efter en förlossning är dock helt normalt och sker oavsett om du ammar eller inte.

Om du har långt hår eller fick extra tjockt hår under graviditeten kan håravfallet verka ännu mer dramatiskt, men det är fortfarande helt normalt.

Ungefär 6–12 månader efter förlossningen kommer håret normalt ha återfått sin vanliga tjocklek igen. Detta kan dock variera från kvinna till kvinna, allt beroende på var i växtcykeln ditt hår var vid förlossningen. Skulle du trots allt uppleva att håravfallet fortsätter eller att håret inte är som förr ett år efter förlossningen, kan det vara dags att uppsöka läkare. Men detta behövs sällan.

 

Lösningar

Lill Eva med spesialtilpasset hårdel fra Apollo Hårsenter
Julia har fått en kul sveis med peruk fra Apollo hårsenter

Vackra lösningar – anpassade efter dina behov

På våra hårcentra möter du engagerade, professionella och modemedvetna hårspecialister som förstår din situation. Vi vet vad som kan göras för dig som lider av håravfall och vilka lösningar som uppfyller dina önskemål och behov. Vi har ett komplett utbud med bland annat specialdesignade hårsystem/hårdelar, bra anpassade eller specialtillverkade peruker, hårbottenanalys och -behandling. Tillsammans tar vi reda på vad som är bäst för dig.  

Lösningar

Hur mycket kostar hårdel?

Priset kommer att variera beroende på vilken lösning som väljs och hur omfattande håravfallet är. Vid sjukdom kan det vara aktuellt att söka stöd från landstinget. Din lokala hårspecialist kan informera dig närmare om detta när du besöker oss för en oförpliktigande konsultation.

Lösningar

Portrett av en kvinne med rødbrun hårdel

Hitta lösningar som passar dig: