Gå rett til innhold

Håravfall barn

En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden En ung jente poserer på stranden

Håravfall hos barn och unga är inte ovanligt. Oavsett vad orsaken till håravfallet är, upplever de flesta situationen som ledsam och jobbig. I över 30 år har vi hjälpt barn och unga i dylika situationer. 

Håravfall barn: alopecia areata

Alopecia areata är en ofarlig, autoimmun hudsjukdom som kännetecknas av att man tappar hår. En del får hårlösa fläckar som kommer och går medan andra tappar allt hår. Runt 1–2% av befolkningen får sjukdomen som både drabbar kvinnor och män i alla åldrar. Fler barn än vuxna drabbas utan att man vet säkert varför så sker. En del föds med sjukdomen medan andra utvecklar alopeci under barndomen.

Om barnet har alopeci, kan håret periodvis, helt eller delvis, falla av och sedan växa ut igen. Det är endast hos vissa som håravfallet blir permanent. Oavsett så är det bra att veta att det finns goda råd och fina hårlösningar!

Lösningar

En ung jente blåser såpebobler
Tenåringsjente med kort, mørkt hår smiler til seg selv i speilet

Håravfall barn: sjukdom, medicinering, stress, feber eller chockupplevelser

Barn och unga kan tappa håret, helt eller delvis, till följd av sjukdom, medicinering, stress, feber eller chockupplevelser. Hudsjukdomar som psoriasis, samt vissa allvarliga infektionssjukdomar kan medföra håravfall. Med rätt behandling växer som regel håret tillbaka inom ett år. Det är viktigt att kontakta läkare om man misstänker håravfall på grund av sjukdom och infektion.

 

Lösningar

Håravfall barn: svamp i hårbotten

Svamp i hårbotten (aven kallat ringorm) är en av de vanligaste svampinfektionerna hos barn och leder ofta till fläckvis håravfall, smärta och klåda. Sjukdomen är smittsam och därför är det viktigt att sätta in behandling tidigt för att undvika ett bestående håravfall. Det är viktigt att kontakta läkare om man misstänker håravfall på grund av sjukdom och infektion.

Lösningar

Tenåringsjente med mørk parykk ser mot kamera
En ung jente med ridehjelm og langt blondt hår smiler mot kamera

Håravfall barn: cancerbehandling

Cellgift och strålbehandling mot cancer kan orsaka håravfall. Håravfallet är som regel övergående och håret växer ut igen efter avslutad behandling. Höga doser strålning kan däremot förstöra hårsäckarna och leda till permanent håravfall.

Lösningar

Öppenhet runt barn och håravfall

När barn upplever håravfall av är det helt normalt att bli rädd, även för de vuxna. Det är högst personligt hur barn reagerar på att tappa håret. Ofta upplever föräldrarna det som mycket svårare än barnet. Det är viktigt att undvika att de vuxna förmedlar sin oro till barnet. Det är dock också viktigt att berätta för barnet om tillståndet på ett skonsamt men realistiskt sätt. Vad du som förälder berättar för barnet bör anpassas efter dess ålder, hur mycket hår det har tappat, vad orsaken är och hur det upplevs av det enskild barnet.

Håravfall är i sig själv varken farligt eller smittsamt. Berätta för barnet att det finns många andra barn och vuxna i samma situation och att håret ofta kan komma tillbaka. En del föräldrar blir osäkra på vad som är bäst för barnet – peruk, huvudbonad, keps eller ingenting. Det viktigaste är att vara lyhörd för barnets egna önskemål och erbjuda valmöjligheter.

Var öppen om situationen gentemot barnets umgängeskrets, förskolan eller skolan. Stöd från familj, vänner, lärare och andra elever bidrar till att barnet känner sig trygg och fri att välja olika lösningar i vardagen. Detta oavsett om barnet vill ha peruk, huvudbonad eller ibland inget alls.

Man bör alltid ta barnets oro på allvar. Alopeciförbundet Sverige  har barn- och ungdomsverksamhet och anordnar familjeläger varje år. Barncancerfonden anordnar också aktiviteter för barn och unga. Barn tycker ofta det känns skönt att träffa barn i samma situation. Kanske har man inte sett andra barn med håravfall och känner sig ensam med sjukdomen. Även föräldrar tycker ofta det känns bra att träffa andra föräldrar i samma situation och utbyta tips och råd.

 

Lösningar

En ung jente med mørk parykk sitter på en gressplen

Lösningar for barn och unge