Psoriasis

Psoriasis i hårbotten är i sig ingen orsak till håravfall men du skadar lätt hårrötterna genom att klia och vid användning av för starka eller fel typ av produkter, som kan leda till håravfall.

 

Symptom

Psoriasis är en kronisk, inflammatorisk och immunmedierad sjukdom som kännetecknas av röda hudområden som flagnar. Huden kan angripas överallt men hårbotten, höfter, knän och armbågar är ofta utsatta.

 

Vid psoriasis i hårbotten kan det utvecklas övergående uttunning av håret. Det finns ingen enskild kur mot psoriasis och har du en gång drabbats får du leva med sjukdomen resten av livet. Det finns dock behandlingar som kan lindra symptomen men det är viktigt at du rådfrågar en specialist först så du undviker fel behandling.

Kvinne med håret fullt av shampoo. Hun har mørkt hår og et hvitt håndkle rundt skuldrene.

Behandling

Hos Apollo Hårcenter kan du få hjälp av hår- och hårbottensspecialister som har god erfarenhet av behandling av psoriasis i hårbotten. Vi har en egenutvecklad trikologibehandling som har gett goda resultat mot psoriasis.

Beställ konsultation

Under en konsultationstimme hos oss kan du få råd av en hår- och hårbottensspecialist.

Vad sker i huden vid psoriasis?

Hudförändringarna vid psoriasis orsakas av att en särskild typ av hudceller, kallade keratinocyter, bildas för snabbt. Keratinocyter finns i det översta hudlagret och producerar keratin.

 

Keratin är ett kraftigt protein som bland annat gör hud och naglar starka. Normalt lever keratinocyterna i ca en månad, under denna tid mognar de långsamt och rör sig mot hudytan där de till sist dör och faller av huden.

 

Vid psoriasis bildas keratinocyterna mycket snabbare. Nya celler bildas i ett högt tempo och levnadstiden är bara tre till sex dagar. Resultatet blir en ofullständig mognad av cellerna. När de dör lägger de sig i klumpar och tjocka lager på huden. Detta orsakar de karaktäristiska flagorna på psoriasishud. Dessutom har huden ett högt immunförsvar vid psoriasis, något som ger inflammation och förstärker problemen.

En mørkhåret kvinne sitter med ryggen til og en annen kvinne med lyst hår står ved siden av og peker på en skjerm.

Varför uppstår psoriasis?

Orsaken till överproduktionen av keratinocyter vid psoriasis är inte fullt klarlagd. De föregår mycket forskning och de flesta experter menar idag att det är en samverkan av flera ärftliga faktorer som orsakar tillståndet.

 

Bara 2% av befolkningen har psoriasis och ca 35% av de som har sjukdomen har nära släktingar som också bär på sjukdomen. Om en av föräldrarna har psoriasis, löper barnet en ökad risk och där som båda föräldrarna har sjukdomen är risken betydligt större att drabbas.

 

Förutom arv spelar också immunförsvaret en stor roll i utvecklingen av psoriasis. Dessutom kan en rad miljöfaktorer provocera fram sjukdomen: stress, streptokocker, alkoholism, rökning och behandlingar med till exempel litium, klorokin, betablockerare och interferon. Trauma mot huden kan resultera i lokal psoriasis.

Kilder: Norsk Helseinformatikk og Direktoratet for E-helse

Referenser