Håravfall hos kvinnor

Många kvinnor upplever håravfall. Det är helt naturligt att tappa lite hår varje dag men några tappar väsentligt mer än andra. För en del kvinnor börjar håravfallet tidigt i livet. De flesta kvinnor lider av att tappa sitt hår.

 

Det sägs ofta att håret är kvinnans vackraste smycke, därför kan det vara extra dramatiskt för en kvinna att tappa håret, tillfälligt eller permanent. I vissa situationer upplever en del att det är som att mista en del av sin personlighet och självkänsla för att utseendet förändras väsentligt. Många får en sorgereaktion i samband med håravfallet och vill ha både kunskap om orsaken till detta och hjälp med att få tillbaka håret.

Kvinnelig hårspesialist forklarer to kvinner hvilke løsninger Apollo har for hårtap. To kvinner har blondt, en har mørkt hår.

Orsaker till håravfall hos kvinnor

Det finns flera orsaker till håravfall hos kvinnor. Håravfall hos kvinnor kallas på fackspråk Androgenetisk alopeci. Alla kvinnor kan drabbas av detta tillstånd. Besvären är vanligast förekommande efter övergångsåldern. Det är inte ovanligt att man under en period av livet märker ökande håravfall. Detta kan för många ge betydlig psykologisk stress och depression.

 

Så många som 40–50% av kvinnor över 50 år har en tendens till håravfall. Hormonförändring i kroppen, gener, alopecia, sjukdomsbehandling eller ålder kan vara några orsaker. Hos en del kvinnor är håravfallet tillfälligt, hos andra kan håravfallet dessvärre bli varaktigt. I perioder med stress och lite sömn kan man uppleva att tappa mer hår än normalt. Där var håret inte kommer tillbaka efter en tid kan det ligga mer komplexa orsaker bakom, eller så kan det vara tecken på sjukdom. Vid misstanke om sjukdom bör man kontakta läkare.

 

Om håravfallet anses som mer än normalt kommer en hudläkare värdera hormonprov. Hos yngre kvinnor bör man också värdera tillstånd som till exempel Polysystisk ovariesyndrom. Vid diffust håravfall testas man också ofta för järnbrist, diabetes och ämnesomsättningsproblem. 

 

 

 

Håravfall hos kvinnor till följd av Androgent alopeci

Androgent alopeci och håravfall hos kvinnor har en stark ärftlig komponent med disposition för ökad känslighet för androgenhormoner. Detta är den vanligaste typ av håravfall hos män, men ses också hos kvinnor, ofta som diffust håravfall över hjässan. Det är flera gener som är medverkande. Dessa generna kan ärvas från båda föräldrarna. De exakta mekanismerna som ligger bakom är inte fullt ut kända, men både förändringar i Testosteron och Östrogen kan vara medverkande.

 

 

Håravfall till följd av graviditet, stress, feber och chock

Telogent effluvium har orsaker som graviditet, stress, feber och chock och kan medföra diffust håravfall. I de flesta fall kommer håret  tillbaka. 

 

 

Ung, vakker kvinne som smiler med langt mørkt hår. Kvinnen har Alopecia og bruker parykk for å løse sitt hårtap.

Julia har alopecia

Hon använder peruker från

Apollo Hårcenter.

Läs mer om fler som gör detsamma.

Håravfall hos kvinnor till följd av hormonella förändringar


Några kvinnor mister onormalt mycket hår på grund av hormonförändringar efter graviditet eller vid bruk av p-piller. Hormontillskott för kvinnor i övergångsåldern kan också påverka hårväxten.

 

Både hög och låg ämnesomsättning (hypotyreose), diabetes (type 1 og 2) samt vitaminbrist, järnbrist eller tallium eller arsenikförgiftning kan leda till håravfall. Ökade testosteronnivåer, som till exempel vid intag av anabola steroider, eller andra dopningspreparat, medför hormonförändringar som bland annat kan ge håravfall.

 

Håravfall efter födseln och amning

Några kvinnor upplever att tappa mycket hår efter graviditeten, och fruktar att detta beror på ammning. Det gör det inte. Håravfall efter graviditeten beror på hormonförändringar ochl inträffar helt oberoende av ammningen.

 

Det är helt vanligt att kvinnor får tjockare hår under graviditeten och upplever ofta att håret nästan ser bättre ut när de är gravida. Förändringen beror på hormoner, som gör att man tappar mindre hår än vanligt under graviditeten.

Ungefär tre månader efter nedkomsten, kommer hormonförändringarna leda till att håret kommer in i normal hårväxt igen. Håret du inte tappat under graviditeten kommer då att falla av. Eftesom detta sker i tillägg till normalt håravfall, kan det verka som om man tappar väldigt mycket hår. Håravfallet efter en graviditet är emellertid helt normalt och sker oavhängigt av om du ammar eller inte.

Där som du har långt hår eller fick extra tjockt hår under graviditeten, kan håravfallet verka ännu mer våldsamt, men det är trots det helt normalt.

6-12 månader efter nedkomsten kommer håret normalt ha nått sin vanliga tjocklek igen. Detta kan emellertid variera från kvinna till kvinna, allt eftersom var i växtcyklen ditt hår var vid födseln. Skulle du trots det uppleva att håravfallet fortsätter, eller att håret inte är som för ett år efter födseln, bör du uppsöka läkare. Men detta inträffar sällan.

 

Bra lösningar – anpassade efter dina behov

I våra Hair Center träffar du dedikerade, professionella och tillmötesgående hårspecialister som förstår din situation. Vi vet vad som kan göras för dig med håravfall och vilka lösningar som passar dina önskningar och behov. Vi har ett komplett utbud med bland annat specialdesignade hårdelar, väl anpassade eller specialgjorda peruker, hårbottensanalys

och -behandling. Tillsammans tar vi reda på vad som är bäst för dig.

 

Pris

Priset varierar beroende på vilken lösning vi kommer fram till och hur omfattande håravfallet är. Vid sjukdom kan det bli aktuellt att ansöka om bidrag från Landstinget. Din lokala hårspecialist kan berätta mer om detta när du kommer på en oförpliktigande konsultation hos oss.

Beställ en oförpliktigande konsultation

Våra hårspecialister hjälper dig att hitta en lösning som motsvarar dina önskemål och behov

Andrea (15)

Andrea var bara åtta år när hon fick diagnosen hjärntumör, med påföljande cancerbehandling. Även om hon lyckligtvis är frisk idag, gjorde strålningen att hennes hårsäckar blev förstörda för alltid. 

» Läs mer