Håravfall hos barn och unga

Håravfall hos barn och unga är inget ovanligt. Oavsett vad orsaken till håravfallet är så upplever de flesta barn situationen som besvärande och jobbig. I mer än 30 år har vi hjälpt barn och unga i dessa situationer.

 

Barn som har alopecia kan tappa allt eller en del av håret i perioder för att sedan få det tillbaka igen. Det är bara hos ett fåtal som håravfallet är bestående och permanent. Det finns goda råd och olika lösningar att få!

Datter og mor, begge med langt hår. Datteren er rundt 12 år gammel og bruker parykk.

Andrea (15) tappade håret som 8-åring.

» Läs Andreas historia

Alopecia

Alopecia är ett samlingsnamn för brist på hår som ett resultat av håravfall. Både barn och vuxna kan drabbas av alopecia. Det är viktigt att kontakta läkare om man misstänker att håravfallet beror på sjukdom eller infektion.

 

Sjukdom, medicinering, stress, feber eller chockupplevelser

Barn och unga kan tappa håret helt eller delvis som följd av sjukdom, medicinering, stress, feber eller chockupplevelser. Behandlas orsaken korrekt växer håret som regel ut igen inom ett år.

 

Alopecia som består

Några barn drabbas av bestående alopecia. Det kan bero på ärrbildande sjukdomar i hårbotten eller strålbehandling som förstör hårsäckarna permanent.

 

Alopecia areata är en annan form av håravfall som kan vara bestående. Det är en autoimmun sjukdom som karaktäriseras av en eller flera hårlösa fläckar. Endast 1-2% av befolkningen drabbas av alopecia areata och sjukdomen utvecklas ofta i barn- och ungdomsåren. Läs mer om sjukdomen.

Prata med oss 

 

Vi har bra hårlösningar anpassade för barn och unga med tillfälligt eller permanent håravfall.

 

Cancerbehandling

Cellgifter och strålbehandling mot cancer kan medföra håravfall. Håravfallet är ofta övergående och håret växer ut igen några månader efter avslutad behandling. Höga doser strålning kan slå ut hårsäckarna och göra så att håravfallet blir permanent.

 

Hud- och infektionssjukdomar

Hudsjukdomar som psoriasis kan leda till håravfall. Vissa allvarliga infektionssjukdomar kan också leda till håravfall. Kontakta läkare om detta kan vara en orsak.

 

Svamp i hårbotten

Svamp i hårbotten är en av de vanligaste svampinfektionerna hos barn och leder ofta till fläckvist håravfall, sår och klåda. Sjukdomen är smittsam och är viktig att behandla i tid för att undvika permanent håravfall.

 

Lösningar ämnade för barn

Hos Apollo Hårcenter möter vi ofta barn och unga som är drabbade av håravfall och våra specialister vet vilka lösningar som är bäst och hur dessa lösningar anpassas efter barnets behov.

 

Landstinget kan hjälpa till med bidrag för hårersättningar för barn och unga. Det bästa sättet är att ta kontakt med en hudläkare för vägledning. Det kan vara ett bra stöd att träffa andra i samma situation. Alopeciaföreningen kan man ta kontakt med för att få stöd och råd.

Donera hår

Det är flera med långt och obehandlat hår som vill donera sitt hår till hjälp för barn och unga som av olika anledningar har tappat håret.  Apollo Hair Center har nu möjlighet att samla in obehandlat, naturligt hår. Håret används vid tillverkning av peruker och hårdelar till barn och unga vuxna. Kontakta ditt lokala hårcenter för information om hårdonation.  Mer om hårdonation.