Kvinne i profil med langt mørkt hår, hvit boblevest og grå genser

Peruk

Våra hårcenter har peruker för alla behov. Beroende av din situation tar vi reda på om det bästa för dig är en standardperuk som vi kan anpassa till dig eller om vi gör en unik peruk speciellt till dig. Behovet av peruk beror på omfattningen av ditt håravfall. Om du inte har tappat allt hår är ofta en hårdel den bästa lösningen för dig. Hos Apollo Hårcenter har vi lång erfarenhet av alla typer av håravfall. Vi hjälper dig att hitta den rätta modellen och den frisyr som du kommer att trivas med.

Beställ en oförpliktigande konsultation nu

Få råd av din lokala hårspecialist om hur du kan få en lösning som klär dig och som du kommer att trivas med.

Specialtillverkad peruk

Vid de tillfällen då det är svårt att veta m håret kommer tillbaka vill de flesta av våra kunder få en specialtillverkad peruk. Dessa designas efter din huvudform med den frisyr och färg du själv önskar.

 

I samråd md din hårspecialist väljer du den peruk som passar dina önskemål och behov:

 

  • Vi ser till att peruken ser naturlig ut och att den känns bekväm att bära.
  • Det är inte alltid som en peruk är bästa lösningen, några väljer hårersättning som integreras med sitt existerande hår.
  • Vi anpassar peruken efter din livsstil så att du alltid ska känna dig säker och bekväm.
  • Perukerna varierar i pris beroende vilken modell och kvalitet du väljer. Vid sjukdomsfall kan du få ekonomiskt stöd från Landstinget till att täcka en del av utgifterna. Ta då kontakt med din hudläkare.
Kvinne utendørs med langt mørkt hår og stort brunt skjerf.


Julia har peruk

 

Julia har tappat allt sitt hår (alopecia totalis) och använder peruk.

 

 

Läs om flera med peruk

Peruk till dig som genomgår en cancerbehandling

Att arbeta med människor som har cancer har lärt oss mycket. Det viktigaste är att du får en personlig uppföljning och blir fin i håret. Vi vet att du vill se bra ut – och att hår som är anpassat efter dina behov och som klär din personlighet kan bidra till en bättre vardag.

 

För dig som ska genomgå en cancerbehandling är behovet av peruk kortvarigt. De flesta väljer vid dessa tillfällen en väl anpassad standardperuk. Dessa har vi en del av på lager så att du ska ha möjlighet att ta med dig peruken på en gång.

 

Apollo Hårcenter i Stockholm long erfarenhet, och ett stort urval peruker och hårlösningar. Landstinget kan täcka en del av utgiften för detta.

 

Att tappa håret är inte ovanligt.

Ett kännetecken vid cancer är snabb och okontrollerad celldelning. Cellgifter verkar bäst vid celler i snabb delning. Hårceller är just av sådan karaktär och därför är  håravfall vid en sådan behandling helt vanligt.

 

Det är individuellt hur mycket hår man tappar. Det beror bland annat på sjukdomsförloppet och hur din kropp svarar på behandlingen. Vissa cellgifter gör att håret blir tunnare medan andra leder till totalt håravfall. Vid strålbehandling kan man förlora håret i det området som behandlas.

 

För många kan upplevelsen av att tappa håret vara det svåraste med hela sjukdomsbilden. Det kan vara svårt att förutse hur man själv och omgivningen kommer att reagera på att man tappar håret. Håravfallet påminner om cancern, både för dig som är sjuk och för de du har omkring dig. Så behöver det inte alls vara.

 

Denna sida är menad som en guide till dig som genomgår en cancerbehandling och önskar hjälp vid håravfall, både hur du går till väga och vad du kan förvänta dig.

Kvinne med asymmetrisk sveis og grønn jakke

Ta kontakt

Ta kontakt med ditt lokala Apollo Hårcenter, gärna innan din behandling börjar och be om en oförpliktigande konsultation. Våra hårspecialister önskar dig välkommen till trevliga och diskreta lokaler där du får all hjälp du behöver.

Första besöket – fastställande av dina behov

Vid ditt första besök kommer vi att visa dig ett urval av perukmodeller och frisyrer. Det är du som bestämmer om du vill ha något som liknar ditt eget hår eller om du har lust att prova något nytt. Vid detta tillfälle gör vi upp en plan för dig gällande allt som kan uppstå vid håravfall. Tillsammans hittar vi den lösning som känns bäst just för dig.

Kvinnelig hårspesialist med lyst hår og hvit topp sitter ved skrivebord og snakker med pasient vi bare ser hånden til
Kvinne med lyst hår og briller lener seg bakover og blir undersøkt i hodebunnen av hårspesialist.

Andra besöket – personlig anpassning av ditt nya hår

Två till tre veckor efter påbörjad cancerbehandling kommer du tillbaka till oss för att anpassa peruken efter din huvudform och klippa den så som du önskar. Vi lär dig hur du ska sköta om peruken så att den hela tiden ska sitta bra och se bra ut i alla tänkbara situationer.

Påföljande besök – uppföljning och underhållning av peruken

Under cellgift- eller strålbehandling kan du när som helst komma tillbaka för att få peruken iordninggjord. Välkommen att boka tid för service av peruken, skötsel av peruken bekostas inte av Landstinget.

När cancerbehandlingen är avslutad är du välkommen att boka klipptid hos oss för att få  håret ordnat allteftersom ditt egna hår växer ut igen. Vi ger dig också råd om behandling av hårbotten för att optimera återväxten.

Kvinne i profil med lyst hår blir stelt av frisør med kam
Tre brune, små flasker merket med trikologi. Flaskene inneholder trikologiprodukter.

Ändrad hårkvalitet eller bristande hårväxt efter cancerbehandling

Några cancerpatienter upplever en ändrad hårkvalitet, eller saknad av hårväxt efter avslutad cancerbehandling med cellgifter eller strålning. I dessa fall kan vi hjälpa dig med trikologibehandling eller med ett permanent hårsystem.