Klicka här för vår Perukväljare

Peruk vid håravfall

Våra hårcenter har peruker för alla behov. Beroende på din situation tar vi reda på om det bästa är en standardmodell som vi eventuellt kan anpassa eller om vi ska skapa en peruk speciellt för dig. Huruvida du behöver peruk beror på hur omfattande ditt håravfall är. Om du inte har tappat allt hår, är ofta hårdelar den bästa lösningen. Vi på Apollo Hårcenter har lång erfarenhet av alla typer av håravfall, vi hjälper dig att hitta rätt modell och en frisyr du kommer att trivas med. Väljer du att handla i en nätbutik går du miste om möjligheten att få professionell vägledning och personlig anpassning. Som kund sitter du hos oss i separata ”hytter” där du till skillnad från en vanlig frisörsalong slipper nyfikna blickar från förbipasserande eller kunden på stolen intill.

 

Håravfall på grund av cancerbehandling

Vi har lärt oss mycket genom att jobba med cancersjuka. Vi har lång erfarenhet och vet att förlusten av håret för vissa kan vara något av det svåraste i hela sjukdomsbilden. Det kan vara svårt att förutse hur man själv och omgivningen ska reagera på förlusten av håret. Vi vet att det är viktigt med personlig vägledning och rekommenderar att du tar kontakt med ditt närmaste Apollo Hårcenter så snart du kan innan behandlingen startar så att allt är klart när håret börjar falla av. På så vis kan du ha fullt fokus på att bli frisk! Våra hårspecialister önskar dig välkommen i trivsamma och diskreta lokaler där du får all den hjälp du behöver.

 

Beställ en oförpliktigande konsultation

Peruk och cancerbehandling

För dig som ska genomgå cellgiftbehandling är behovet av peruk kortvarigt. De flesta väljer i dessa fall en färdig peruk som vi eventuellt justerar och anpassar. De flesta av våra hårcenter har ett välsorterat utbud i salongen vilket ger dig möjlighet att ta med dig peruken direkt. Om vi inte skulle ha just den peruk du vill ha på lager, har vi avtal med flera leverantörer och kan införskaffa den relativt snabbt, ofta inom allt från en dag till en vecka. Vi har ett stort utbud av huvudbonader och rekommenderar gärna en peruk och ett huvudbonad. Många upplever att det blir extra kallt på huvudet om natten eftersom vi inte rekommenderar att sova med peruken.

Landstinget kan inte hänvisa dig till speciella perukåterförsäljare. För det mesta får du en lista med namn, men den är inte alltid heltäckande. Du är fri att själv välja önskad återförsäljare eller frisör.

Apollo Hårcenter är Nordens största kedja med fackutbildade frisörer med specialkompetens inom håravfall och hårbottensproblem. Du är varmt välkommen till en oförpliktigande konsultation hos ditt närmaste Apollo Hårcenter. Vi kommer att göra vårt bästa för att besvara alla frågor du har kring håravfall. Vi finns här för dig

 

Personlig uppföljning, diskretion, hög kompetens är det som är extra positivt med Apollo Hårcenter. 

Kundnöjdhetsenkät 2018

Här kan du se Kreftforeningens informationsfilm om Ellen som har genomgått cellgiftbehandling och använder peruk levererad av Apollo Hårcenter

 

 

 

Det är individuellt hur mycket hår man tappar. Det är bland annat beroende av sjukdomsförloppet och hur din kropp svarar på behandlingen. Vissa cellgifter medför att man blir mer tunnhårig medan andra gör att man tappar allt hår. Vid strålbehandling kan man tappa håret endast i det område som strålas. Din läkare bör kunna ge dig en indikation på hur din process kan förväntas bli Redan 2–3 veckor efter påbörjad behandling kan du märka av håravfall. Ta därför kontakt med oss så snart du vet startdatum för behandlingen.

Tänk gärna igenom vilken frisyr du vill ha. En korthårig peruk kräver som regel mindre skötsel än en peruk med långt hår. En naturtrogen syntetisk peruk är ofta lättare att hantera än en peruk av äkta hår. Vi lär dig hur du använder peruken så att du alltid kan känna dig helt trygg i att den sitter bra och ser fin ut.

 

 

Peruk och stöd från landstinget

 

 

Perukerna varierar i pris beroende på vilken modell och kvalitet du väljer. Vid sjukdomsfall där den behandlande läkaren bedömer att det föreligger behov av peruk får du en rekvisition från landstinget för att täcka hela eller delar av kostnaderna. Varje enskilt landsting har olika bidragsregler och rutiner gällande peruk och hårersättningar så man måste ta reda på de rådande individuella bidragsreglerna.

På de flesta av våra hårcentra har vi möjlighet att förskottera bidraget så att du slipper lägga ut pengar själv. Om peruken eller huvudbonaden kostar mer, behöver du bara stå för mellanskillnaden.
Är du osäker på vad som gäller för att få en rekvisition från landstinget, är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig gärna.

Ersättning för skötsel och underhåll av peruken/hårdelar ges inte. 

Om du har några frågor nu eller under behandlingens gång, kan du när som helst kontakta oss eller komma in för att din peruk ska få skötsel. När cancerbehandlingen är klar, är du välkommen in för att vi ska hjälpa dig sköta håret som växer ut vartefter. Vi ger dig även råd om behandling av hårbotten för att optimera återväxten. Vissa cancerpatienter upplever förändrad hårkvalitet eller bristande hårväxt efter avslutad cancerbehandling med cellgift eller strålning. I dessa fall kan vi hjälpa dig med trikologibehandling eller ett permanent hårsystem.

Hege

Hege har lång erfarenhet av peruker. På Apollo Hårcenter i Drammen hittade hon äntligen den perfekta peruken – tillverkad med norskt hår!

» Läs mer

Ingunn

Ingunn hade alltid haft tunt hår, men det var cancerbehandlingen som verkligen tog knäcken på håret. Med specialtillverkade hårdelar kan hon fortsätta med sin aktiva livsstil. 

» Läs mer

Lill-Eva

Lill-Evas blonda lockar blev allt tunnare och tunnare. Efter ett tag började håravfallet tära på självkänslan. Nu har Lill-Eva sökt hjälp på Apollo Hårcenter och det är något hon inte ångrar. 
  

» Läs mer

En peruk gjord bara för dig

 

I de fall det är svårt att säga när och om håret kommer tillbaka vill de flesta av våra kunder få specialtillverkade peruker. Peruken designas efter din huvudform med den frisyr och färg du vill ha. I samråd med din hårspecialist väljer ni tillsammans ut ett material och en hårkvalitet som passar dina önskemål och behov. Vi ser till att peruken ser naturlig ut och att den har skön att använda. Vi anpassar frisyren efter din livsstil så att du alltid kan känna dig bekväm.

 

Det är inte alltid en peruk är den bästa lösningen, en del väljer en hårdelslösning som integreras med det befintliga håret. Metoden är dock densamma, oavsett om det gäller hårdelar eller peruker. Hårspecialisten kommer att ge dig vägledning och komma med rekommendationer så att ni tillsammans kommer fram till den lösning som passar bäst för dig.

 

I följande fall kan det vara aktuellt att få extra bidrag. Vid första köpet måste det vara bekräftat med läkarintyg att sjukdomen eller behandlingen är orsaken till håravfallet. Det kan också handla om avvikande huvudform, hudsjukdomar eller allergier. Exakt var kostnadstaket ligger för det stöd som kan erhållas varierar från landsting till landsting. Ungdomar får ofta något mer i ersättning. Förutom läkarintyg kan det ibland även behövas en utredning av en hårspecialist. Vi hjälper dig självklart med denna bedömning. Vi finns här för dig!

 

 

Beställ en oförpliktigande konsultation

Kvinne til konsultasjon

Kontakt

Kontakta gärna ditt lokala Apollo Hårcenter innan behandlingen startar och be om en oförpliktigande konsultation.

Våra hårspecialister önskar dig välkommen i trivsamma och diskreta lokaler där du får all den hjälp du behöver. Tillsammans hittar vi den lösning som är bäst för dig. 

 

Förändrad hårkvalitet eller bristande hårväxt efter avslutad cancerbehandling

Vissa cancerpatienter upplever förändrad hårkvalitet eller bristande hårväxt efter avslutad cancerbehandling med cellgift eller strålning. Under referenser kan du bland annat höra om Marits erfarenheter.

Marit i grønn jakke
Kvinne med lyst hår og briller lener seg bakover og blir undersøkt i hodebunnen av hårspesialist.

Personlig anpassning av ditt nya hår

Låt inte håravfallet bli ett extra bekymmer. Vi gör de justeringar som krävs för att peruken ska vara bekväm att bära och sitta bra. Vi lär dig hur du använder och sköter om peruken så att du alltid kan känna dig helt trygg i den ser fin ut i alla lägen.

Landstinget täcker en del av dina utgifter för peruk eller hårersättning upp till ett kostnadstak. Då krävs det att den behandlande läkaren först har intygat att det finns behov av peruk. På de flesta av våra hårcentra har vi möjlighet att förskottera bidraget så att du slipper lägga ut pengar själv. Varje enskilt landsting har olika bidragsregler gällande peruk och hårersättningar så man måste ta reda på de rådande individuella bidragsreglerna.

Kvinne i profil med lyst hår blir stelt av frisør med kam
Tre brune, små flasker merket med trikologi. Flaskene inneholder trikologiprodukter.

Uppföljning, skötsel och underhåll

När cancerbehandlingen är klar är du välkommen in för att vi ska hjälpa dig sköta håret som växer ut vartefter. Vi ger dig även råd om behandling av hårbotten för att optimera återväxten. Vi kan hjälpa dig med Toppik, trikologibehandling eller ett permanent hårsystem.