Håravfall kvinnor – Vi erbjuder permanenta hårlösningar!

Många kvinnor drabbas av håravfall. Det är helt naturligt att tappa lite hår varje dag, men en del tappar avsevärt mer hår än andra. För vissa kvinnor börjar det redan tidigt i livet. De flesta kvinnor tycker att det är väldigt jobbigt att tappa håret.

Det sägs ofta att håret är kvinnans vackraste prydnad och därför kan det vara extra dramatiskt för en kvinna att tappa håret, temporärt eller permanent. I sådana situationer upplever många att det känns som att förlora en del av sin identitet och självkänsla eftersom utseendet förändras avsevärt. Många utvecklar en sorgereaktion kopplad till förlusten av håret och vill ha både kunskap om orsak till den och hjälp att få tillbaka håret.

Hårtap hos kvinne. Kvinnelig hårspesialist forklarer to kvinner hvilke løsninger Apollo har for hårtap. To kvinner har blondt, en har mørkt hår.

Orsaker till håravfall hos kvinnor 

 

Det finns flera orsaker till håravfall hos kvinnor. Håravfall hos en kvinna kallas på fackspråk för androgen alopeci. Alla kvinnor kan drabbas av detta. Problemet är vanligast efter klimakteriet. Det är inte ovanligt att man under en viss period i livet upplever ökat håravfall. Hos många kan detta utlösa stor psykologisk stress och depression.

Hela 40–50 % av kvinnorna över 50 år har en tendens till håravfall. Hormonförändringar i kroppen, gener, alopeci, sjukdomsbehandling eller ålder kan vara några av orsakerna till håravfall hos kvinnor. Hos en del kvinnor är håravfallet temporärt, hos andra kan det dessvärre bli permanent. Under perioder med hög stress och för lite sömn kan man uppleva att man tappar mer hår än normalt. Om håret inte kommer tillbaka efter ett tag kan det ligga mer komplexa bakomliggande orsaker eller vara ett tecken på sjukdom. Vid misstanke om sjukdom bör man kontakta läkare.

Bedöms håravfallet vara mer kan hudläkaren vilja ta hormonprover. Hos yngre kvinnor kommer man även att bedöma sjukdomar som exempelvis polycystiskt ovariesyndrom. Vid diffust håravfall testas man även för järnbrist, diabetes och ämnesomsättningsproblem. 

 

 

Håravfall kvinna: androgen alopeci 

Androgen alopeci och håravfall hos kvinnor har en starkt ärftlig komponent med disposition för ökad känslighet för androgenhormoner. Detta är den vanligaste typen av håravfall hos män, men ses även hos kvinnor, ofta som diffust håravfall kring mittlinjen uppe på huvudet. Det är flera gener som medverkar till detta. Dessa gener kan ärvas från båda föräldrarna. De exakta bakomliggande mekanismerna är inte helt kända, men både förändringar testosteron och östrogen kan vara bidragande.

 

Håravfall kvinna: graviditet, stress, feber och chock 

Telogent håravfall (effluvium) har orsaker som graviditet, stress, feber och chock och kan medföra diffust håravfall. I dessa fall kommer håret oftast tillbaka.

Det jag upplevde som ovanligt positivt med Apollo Hårcenter är att de lyssnar på ens önskemål och gör något åt dem!

Kundnöjdhetsenkät 2018

Ung, vakker kvinne som smiler med langt mørkt hår. Kvinnen har Alopecia og bruker parykk for å løse sitt hårtap.

Julia har alopecia

Hun bruker peruker från Apollo Hårsenter. Läs om dom som har gjort det samme.

Beställ en oförpliktigande konsultation

Våra hårspecialister hjälper dig att hitta en lösning som uppfyller dina önskemål och behov.

Håravfall kvinna: hormonella förändringar

 

Vissa kvinnor tappar onormalt mycket hår på grund av hormonförändringar efter förlossning eller vid användning av p-piller. Hormontillskott för kvinnor i klimakteriet kan också påverka hårväxten.

Både hög och låg ämnesomsättning (hypotyreos), diabetes (typ 1 och 2) samt vitamin- och järnbrist eller tallium- och arsenikförgiftning kan orsaka håravfall. Ökade testosteronnivåer, som till exempel vid intag av anabola steroider, eller andra dopningspreparat, medför hormonförändringar som bland annat kan ge håravfall.

 

 

Håravfall kvinna: efter förlossning och vid amning

 

En del kvinnor upplever att de tappar mycket hår efter förlossningen och oroar sig för att detta beror på amningen. Det gör det inte. Håravfall efter förlossningen beror på hormonförändringar och sker oavsett om man ammar eller ej.


Det är väldigt vanligt att kvinnor får tjockare hår under graviditeten och ofta upplever gravida att håret ser vackrare ut. Förändringarna beror på hormoner som gör att man tappar mindre hår än vanligt under graviditeten.

Ungefär tre månader efter förlossningen leder hormonförändringarna till att håret återgår till det normala igen. Då fäller du det hår du inte tappade under graviditeten. Eftersom detta sker utöver det normala håravfallet, kan det upplevas som att man tappar väldigt mycket hår. Håravfallet efter en förlossning är dock helt normalt och sker oavsett om du ammar eller inte.

Om du har långt hår eller fick extra tjockt hår under graviditeten kan håravfallet verka ännu mer dramatiskt, men det är fortfarande helt normalt.

Ungefär 6–12 månader efter förlossningen kommer håret normalt ha återfått sin vanliga tjocklek igen. Detta kan dock variera från kvinna till kvinna, allt beroende på var i växtcykeln ditt hår var vid förlossningen. Skulle du trots allt uppleva att håravfallet fortsätter eller att håret inte är som förr ett år efter förlossningen, kan det vara dags att uppsöka läkare. Men detta behövs sällan.

 

Vackra lösningar – anpassade efter dina behov

På våra hårcentra möter du engagerade, professionella och modemedvetna hårspecialister som förstår din situation. Vi vet vad som kan göras för dig som lider av håravfall och vilka lösningar som uppfyller dina önskemål och behov. Vi har ett komplett utbud med bland annat specialdesignade hårsystem/hårdelar, bra anpassade eller specialtillverkade perukerhårbottenanalys och -behandling. Tillsammans tar vi reda på vad som är bäst för dig.  

 

Pris

Priset kommer att variera beroende på vilken lösning som väljs och hur omfattande håravfallet är. Vid sjukdom kan det vara aktuellt att söka stöd från landstinget. Din lokala hårspecialist kan informera dig närmare om detta när du besöker oss för en oförpliktigande konsultation.

Beställ en oförpliktigande konsultation

Våra hårspecialister hjälper dig att hitta en lösning som uppfyller dina önskemål och behov.

Hege

Hege har lång erfarenhet av peruker. På Apollo Hårcenter i Drammen hittade hon äntligen den perfekta peruken – tillverkad med norskt hår!

» Läs mer

Lill-Eva

Lill-Evas blonda lockar blev allt tunnare och tunnare. Efter ett tag började håravfallet tära på självkänslan. Nu har Lill-Eva sökt hjälp på Apollo Hårcenter och det är något hon inte ångrar. 
  

» Läs mer

Jeanne

Efter en sjukdomsperiod upplevde Jeanne gradvis håravfall. På Apollo Hårcenter får hon nu specialtillverkade hårdelar som passar henne perfekt. 

» Läs mer